Laszlo Tokes si-a dat demisia din UDMR

Reactualizat la:
Laszlo Tokes si-a dat demisia din UDMR
Tokes Laszlo a anunţat luni că demisionează din UDMR. Europarlamentarul îşi motivează gestul în patru puncte.

Tokes îi reproşează Uniunii „o poziţie permisivă” faţă de proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană, „investiţie pe care o chiar sprijină”. „Pentru mine a devenit o problemă din ce în ce mai stânjenitoare să răspund, pe holurile Parlamentului din Bruxelles, întrebărilor unor colegi îngrijorați care doresc să afle acum, totuși, ce se întâmplă în România? Nu prea pot să spun nici că firma canadiană (Gabriel Resources – n.r.) ne-a cumpărat miniștrii…”, arată Tokes într-un comunicat. După cum se ştie, Tokes este un aprig critic al proiectului cianuristic de la Roşia Montană.

Tokes vede o legătură directă între participarea UDMR la guvernare şi neprimirea României în Schengen, „din cauza corupţiei atotcuprinzătoare”. „Este o situație inacceptabilă nu doar pentru mine, ci și pentru întreaga noastră comunitate maghiară din Transilvania, rușinată de comportamentul unor deputați UDMR, care depun toate eforturile pentru a zădărnicii activitatea Agenției Naționale de Integritate (ANI) de verificarea averilor demnitarilor sau pe cea a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA)”, consideră Tokes.

 Alte nemulţumiri

Setea de putere a UDMR e un alt motiv pentru care Tokes pleacă din Uniune. „Motivați de setea de putere, liderii UDMR au sacrificat universitatea noastră de stat maghiară, au preschimbat dezideratul autonomiei în posturi de directori și prefecți, și sunt pregătiți să dea, pe bani mărunți, comorile naturale ale Ardealului. Fiind la guvernare de atâta timp, poartă o bună parte din responsabilitate pentru falimentarea țării, iar nota de plată au lăsat-o în cârca poporului: în loc de creare de locuri de muncă am primit măsuri de austeritate și doar un împrumut extern de peste 30 de miliarde de euro menține România pe linia de plutire”.

În fine, UDMR dezbină comunitatea maghiară din România, crede Tokes. „După ce a pus mâna pe toate fondurile publice destinate comunității și apoi le-a distribuit aproape în exclusivitate pentru finanțarea propriilor interese, în 2012 UDMR a ajuns să pună arbitrar monopol partinic și pe sărbătorile noastre naționale, pe statuile noastre și pe locurile noastre simbolice”, afirmă europarlamentarul în finalul comunicatului său.

Calin Corpas

Laszlo Tokes se teme ca maghiarii vor disparea din Ardeal

Laszlo Tokes, UDMR, banii si lustratia

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !