Laurian Stanchescu a reluat, in sunet de bucium, expeditia pentru repatrierea osemintelor lui Brancusi

De S.P.D.
Laurian Stanchescu a reluat, in sunet de bucium, expeditia  pentru repatrierea osemintelor lui Brancusi
Hotărât să nu renunţe la visul lui de a repatria osemintele sculptorului Constantin Brâncuşi la Hobiţa, scriitorul Laurian Stănchescu a plecat, din nou, spre Paris. De această dată, el este însoţit de patru tulnicărese, care astăzi au dat, din buciume, semnul plecării, de pe treptele Catedralei Mitropolitane din Timişoara.

Dacă în precedenta expediţie, eşuată, Stănchescu please pe jos pre Paris, de această dată, scriitorul a ales să facă drumul cu maşina. Scriitorul speră să ajungă luni la Paris şi să memoriul de repatriere însoţit de documente care atestă că aceasta a fost dorinţa genialului scupltor, dar şi de scrisori de susţinere a demersului semnate de mai mulţi parlamentari români. El speră chiar să obţină o audienţă la preşedintele Franţei, Nicholas Sarkozy.

Laurian Stănchescu este membru al Uniunii Scriitorilor din Bucureşti şi, de 40 de ani, studiază cu ardoare opera şi biografia lui Constantin Brâncuşi. „Am în biblioteca mea tot ce s-a scris vreodată despre el”, spune temerarul călător pe urmele lui Brâncuşi.

Constantin Brâncuşi, artistul de geniu căruia umanitatea îi datorează modernitatea sculpturii, a avut mai mult tentative de a-şi repatria opera, dar toate s-au lovit de refuzul autorităţilor comuniste, căci sculpturile sale nu preamăreau realismul socialist al vremii. „În 1957, chiar înainte de a muri, Brâncuşi s-a întâlnit cu Teofil Ionescu, episcopul Bisericii Române de la Paris, şi i s-a spovedit spunându-i ca vrea să fie înmormântat lângă buna sa mamă, la Hobiţa”, subliniază Stănchescu.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !