Le „învelesc”, să nu răcească

3Comentarii
Bloc reabilitat termic în Oradea
Bloc reabilitat termic în Oradea
Reabilitarea termică cuprinde tot mai multe blocuri din Oradea. Subvenţiile se ridică la 80%.

Consiliul Local a votat luni actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru nouă blocuri de locuinţe ce sunt prinse în „Programul Local al municipiului Oradea de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe pe anul 2009”. Deşi în denumirea sa apare ca fiind program local, schema de finanţare prevede o cotă de 50% ce vine de la bugetul naţional, prin Ministerul Dezvoltării Regionale. 30% sunt asiguraţi din bugetul local iar restul de 20% trebuie să fie asiguraţi de către asociaţiile de proprietari.

Indicatorii tehnico-economici pentru cele nouă blocuri vizate au mai fost aprobaţi o dată anul acesta, alături de cei ai altor 27 de blocuri de locuinţe, însă, din cauza unor modificări apărute, a fost nevoie ca aleşii locali să-şi mai ridice o dată mâinile aprobator…

Cele nouă blocuri sunt situate pe străzile Splaiul Crişanei (trei), Galileo Galilei (două), Aluminei, Predeal, Magheru şi Lăpuşului. Un singur bloc – pe Aluminei – are nouă etaje, celelalte fiind cu câte patru. Investiţia pentru reabilitarea acestor blocuri se împarte astfel: 2,27 milioane lei de la bugetul de stat, 1,36 milioane lei de la bugetul local şi 909.000 lei contribuţia beneficiarilor.

Vin banii

Directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, ne-a informat că Ministerul Dezvoltării a confirmat că va vira banii necesari pentru reabilitarea acestor blocuri, astfel încât Primăria poate să organizeze acum licitaţia pentru desemnarea executantului.

Intervenţia asupra blocurilor se va realiza astfel: faţada – termoizolare cu polistiren expandat; soclu – termoizolare cu polistiren extrudat; montare tâmplărie PVC cu geam termopan pentru casa scărilor; montare tâmplărie PVC la apartamente; schimbarea distribuţiei orizontale a instalaţiei de încălzire din subsolul blocului; refacerea termoizolaţiei terasei blocurilor; termoizolarea planşeului parterului în cazul în care la parter sunt apartamente.

În cadrul acestui program de reabilitare termică, în Oradea se execută în prezent două lucrări, la un bloc de pe Aluminei şi unul de pe Aleea Sulfinei, din Rogerius. Potrivit directorului Ghitea, lucrările ar trebui finalizate luna aceasta. În cadrul programului de realibilitare termică, în Oradea au fost finalizate până în prezent trei blocuri.

 

Scutiri neatractive

Merită amintit faptul că, în paralel cu acest program, ce beneficiază atât de sprijin financiar guvernamental cât şi municipal, Consiliul Local a adoptat în acest an o hotărâre care vine în sprijinul asociaţiilor ce doresc să-şi reabiliteze termic blocurile prin forţe proprii. În cazul unor asemenea iniţiative, municipalitatea va scuti beneficiarii de la impozitele şi taxele locale.
După cum era de aşteptat, nimeni din Oradea nu a depus pentru acest program, preferându-l, în mod natural, pe cel cu subvenţii totale de 80%.

 

Calin Corpas3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor