Le spun părinţilor cum să-şi apere copiii

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
Le spun părinţilor cum să-şi apere copiii
Poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Oradea transmit o serie de sfaturi concrete părinţilor pentru a putea să îşi protejeze copiii şi mai bine pe perioada concediilor.

În iulie şi august, poliţiştii de la CAPC Oradea se întâlnesc cu grupuri de copii, dar şi cu părinţi, în diverse locaţii din Bihor, inclusiv în staţiuni, oferindu-le recomandări şi răspunzându-le la întrebări.

Învăţaţi-i să se apere

Poliţiştii recomandă părinţilor să se asigure că micuţii lor ştiu să îşi spună numele complet, adresa şi numărul de telefon, în cazul în care se rătăcesc, pentru a putea să solicite ajutor. Copiii trebuie învăţaţi să ţină mereu uşa casei închisă, să nu deschidă necunoscuţilor, să nu vorbească cu persoanele necunoscute care sună la uşă în timp ce ei sunt singuri acasă. În aceste cazuri, este bine să fie rugată o cunoştinţă să treacă să verifice din când în când copilul. Poliţiştii recomandă că e bine ca părinţii să stabilească cu copiii să anunţe dacă întârzie acasă şi să nu se îndepărteze de casă, iar atunci când sunt singuri, să nu se aproprie de lacuri, râuri, canale, piscine, să nu se joace sau să se plimbe departe de casă.

Când părinţii pleacă cu minorii în vacanţă, nu e admis să îi lase nesupravegheaţi, mai ales în locurile aglomerate. Copiii trebuie învăţaţi, susțin poliţiştii, că au voie să plece doar cu permisiunea părinţilor şi întotdeauna trebuie să spună unde şi cu cine pleacă. Copiii mici nu trebuie trimişi singuri la cumpărături, mai ales în locuri pe care nu le cunosc, iar ca precauţie e bine ca minorii să ştie adresa sau numele hotelului unde stau cu părinţii şi, în cazul în care se pierd, să nu încerce singuri să-şi găsească părinţii. Copiii trebuie învăţaţi ca în cazul în care totuşi se pierd de părinţi, să ştie să sune la 112, dacă au telefon, sau să apeleze la un poliţist, o vânzătoare sau un adult. Precauţie însă la adulţii care, sub diferite pretexte, i-ar cere copilului singur să-l însoţească. Minorii trebuie învăţaţi să refuze să plece cu străini, indiferent de promisiunile cu cadouri pe care aceștia le-ar putea face.

4copiii

Nu în ultimul rând, părinţii sunt atenţionaţi să îşi asculte ceea ce le spun copiii, să comunice cât mai mult cu ei. Copiii sunt cei care le vor spune până la urmă părinţilor dacă totul este în regulă sau nu. Copiii trebuie învăţaţi să recunoască situaţiile periculoase sau deranjante şi se vor repeta cu ei modalităţile de ieşire din astfel de cazuri. În plus, copiii trebuie încurajaţi să ştie că pot spune dacă ceva sau cineva le provoacă teamă, durere, jenă sau frică.

Anti-accidente rutiere

Întrucât minorii, prin natura vârstei lor, sunt mai neatenţi, ei reprezintă şi un pericol de victimizare mai mare. Este suficientă o clipă de neatenţie sau grabă pentru ca „cei în care dumneavoastră aţi investit speranţe, vise şi multă dragoste, copiii dvs., să devină victime ale unor accidente rutiere, care, din nefericire, pot avea chiar urmări tragice”, a transmis cms. Ioana Indrieş, de la CAPC Oradea.

De aceea, copiii trebuie învăţaţi să circule numai pe trotuare, să nu staţioneze pe bordura trotuarelor, deoarece se pot dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor şi să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje. În zonele unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, copiii trebuie învăţaţi să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în şir, unul după altul.

4copii

Poliţiştii atrag atenţia părinţilor subliniind că trebuie să le explice copiilor şi să se asigure pe cât pot că minorii nu se joacă pe partea carosabilă a drumurilor publice, ci doar în locurile special amenajate, în parcuri, grădiniţe, pe terenurile de sport şi întotdeauna sub supravegherea unui adult. Cu atât mai mult, copiii trebuie învăţaţi să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii.
Poliţiştii transmit speranţa că „învăţându-i pe copii să circule corect, părinţii îi pot feri de necazuri şi se pot bucura în continuare de farmecul zâmbetului lor, de liniştea întregii familii”.

Să previi dispariţia copilului tău!

Părinţii sunt sfătuiţi să-şi facă prieteni din propriii copii şi să prevină dispariţia minorilor: învaţă-ţi copilul să nu intre în discuţie cu persoane străine; să nu accepte bunuri, cadouri sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunoaşte; să nu însoţească persoane necunoscute, indiferent de locul unde este invitat copilul, mai ales daca locul respectiv este neiluminat, izolat; nu da copilului sume mari de bani sau obiecte de valoare, cum ar fi telefon mobil, bijuterii.

Dacă totuşi ţii neapărat să le poarte, spune-i să nu le ţină la vedere; învaţă-ţi copilul să nu invite persoane necunoscute în locuinţă sau să nu le permită accesul atunci când acele persoane solicită; pe timpul nopţii, nu-ţi lăsa copilul nesupravegheat pe stradă sau nu-l trimite la cumpărături; spune-i ca la terminarea orelor de curs să nu se întoarcă niciodată singur de la şcoală, ci în grup, împreună cu alţi colegi, sau să nu circule pe drumuri neiluminate sau dosnice.

În cazul cel mai rău

Poliţiştii îi sfătuiesc pe părinţi cum să procedeze imediat în caz că le-a dispărut copilul:
– dacă copilul lipseşte de acasă, caută în casă, verificând dulapurile, sub paturi, debaralele, pivniţa, subsolurile, sau oricare alte locuri, unde copilul s-ar putea ascunde sau ar putea cădea;
– dacă a dispărut în timp ce vă aflaţi într-un magazin, anunţă agentul de pază al magazinului respectiv şi chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunţă cea mai apropiată unitate de poliție sau sună la numărul de urgență 112;
– când sesizezi evenimentul la poliţie, comunică numele copilului, data naşterii, înălţimea, greutatea sau oricare alte elemente sau semne particulare de natură să ajute la identificarea de urgenţă a copilului. Anunţă, de asemenea, momentul în care ai constatat dispariţia!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !