Leasing-ul reprezintă 3% din PIB

ORADEA - Valoarea activelor finanţate de companiile de leasing au ajuns la sfârşitul anului trecut la o valoare estimata de 3,7 miliarde euro, potrivit datelor furnizate de Asociaţia de Leasing şi Servicii Financiare NeBancare (ALB) şi Asociaţia Societăţilor de Leasing din România (ASLR).

Ritmul de creştere faţă de aceeaşi perioadă a lui 2006 este de 42%.

„Creşterea economică din primele zece luni ale anului 2007, de peste 5,7%, s-a propagat şi la nivelul pieţei leasingului, care a cunoscut o dezvoltare semnificativă, confirmând statutul leasingului de produs financiar complementar altor produse bancare şi accesibil unui mare număr de agenţi economici, acesta reprezentând peste 3% din PIB”, apreciază Gabriel Trifan consilier financiar la o firmă de consulting din Oradea.Autoturismele, partea leului

Numai în primele nouă luni ale anului 2007, firmele de leasing au finanţat active totale în valoare de 3,2 miliarde euro. Numărul total al contractelor de leasing încheiate la aceeaşi dată, este de 108.402. Structura finanţărilor este următoarea: 21% ( 666 milioane Euro) au vizat echipamentele cu scop industrial, 7% (228 milioane Euro) sectorul imobiliar şi 72% (2.295 milioane Euro) sectorul transporturilor.

În ceea ce priveşte sectorul transporturilor, autoturismele deţin o cotă de piaţă de 53%, vehiculele comerciale grele 28%, vehiculele comerciale uşoare 17% , precum şi alte tipuri de vehicule, cu un procent de 2% din total.Birourile în top

Echipamentele industriale reprezintă o cotă de 45% în domeniul echipamentelor, fiind urmate de echipamente pentru construcţii (44%), echipamente medicale (4%), echipamente IT şi software cu un total de 4%, precum şi echipamente agricole (3%).

Finanţarea sectorului imobiliar este dominată de categoria clădirilor industriale şi comerciale, cu un total de 51%, spaţiile de birouri clasa A, B şi C cu 36%, în timp ce restul de 13% reprezintă sectorul rezidenţial şi al blocurilor destinate apartamentelor.Preferă perioadele de 3-4 ani

Clienţii corporativi au atras cea mai mare parte (82%) din totalul finanţărilor, urmaţi de componenta de retail (15%) şi de sectorul public (3%). Din punct de vedere al duratei contractului de leasing, perioadele cel mai des întâlnite sunt cele de 3-4 ani (30%) şi de 4-5 ani (30%), urmate de cea de 2-3 ani (22%), peste 5 ani (9%), 1-2 ani (6%) şi de 1 an (3%) .

În primele zece luni ale anului 2007, leasingul financiar a continuat să reprezinte principala direcţie de derulare a contractelor de leasing, atingând un procent de 98% din totalul activelor finanţate, restul de 2% fiind reprezentat de leasingul operaţional (1%) şi cel de cross-boarder (1%).

„Se poate susţine, pornind de la aceste cifre statistice, că leasingul a devenit o sursă de finanţare a investiţiilor pe termen mediu capabilă să sprijine dezvoltarea diverselor sectoare ale economiei naţionale la costuri de finanţare competitive”, spune Trifan.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !