Lecția zilei de luni! Predictorii succesului în relația de cuplu cu psihologul Sorin Nica

De Oana Farcas
2Comentarii
Lecția zilei de luni! Predictorii succesului în relația de cuplu cu psihologul Sorin Nica

Dacă e să ne raportăm la o zicală din bătrâni „lunea nici iarba nu crește”, motiv pentru care echipa Bihon.ro a decis să nu se îngrijească de responsabilitățile zilei de luni, ci să servească cititorilor o evadare din cotidian prin abordarea unor teme de actualitate.

Prezentul articol va urmări principalii predictori ai succesului în relația de cuplu.

1. Angajamentul, orientarea pe termen lung sau atașamentul asumat și conștient față de partener.

2. Iluziile pozitive. A-ți vedea relația mai bună decât este poate fi benefică pentru succesul ei.

3. Includerea celuilalt în sine. A dobândi și a avea: idei, idealuri, dorințe, scopuri și valori comune.

4. Diversitatea modului în care partenerii își exprimă reciproc iubirea. Atenția centrată pe nevoile celuilalt.

5. Suportul social. Faptul că prietenii și familia aprobă și susțin relația este asociat cu succesul acesteia pe termen lung.

Un studiu realizat de specialiștii în Știința Relațiilor de Cuplu, a scos la iveală aspectele mai sus menționate. Studiul a constat într-o analiză statistică elaborată și profundă a tuturor aspectelor care pot influența parcursul unei relații, atât într-un sens pozitiv cât și în sens negativ.

Pe baza acestor rezultate cercetătorii au realizat două ierarhii: prima dintre ele vizează predictorii care stau la baza succesului unei relații, iar cea de-a doua ierarhie are în vedere predictorii care concretizează distrugerea și destrămarea unei relații.

În continuare vom încerca descrierea și explicarea pe scurt a predictorilor pozitivi, pentru a putea pătrunde utilitatea practică a înțelegerii și aplicării acestora în viața de zi cu zi a cuplurilor.

1. Angajamentul vizează profunzimea și seriozitatea atașamentului asumat față de celălalt. Această situație reprezintă conștientizarea existenței constante a altor elemente de interes din afara cuplului. Recunoașterea reală a interesului instinctiv, dublată totodată de acceptarea senină a prezenței acestuia, renunțarea conștientă față de instinct și centrarea pe partener, determină un nivel crescut de coeziune și încredere la nivelul relație de cuplu.

A-i fi alături celuilalt nu înseamnă și a te angaja nu înseamnă doar a nu-l înșela. Respectul în relație și față de celălalt presupune implicare și activism în a-i transforma viața celuilalt într-o bucurie. Cu alte cuvinte, poate fi extrem de benefic într-o relație dacă partenerii merg în direcția obținerii bucuriei personale din satisfacerea celuilalt, dăruirea și devotamentul față de partener.

2. A considera relația ca fiind pozitivă chiar dacă aceasta nu este nici pe departe în acest fel, nu este văzut aici ca element de intervenție ci doar ca o constatare. Sunt foarte multe persoane ale căror relații merg mai departe, chiar dacă sunt disfuncționale și imperfecte, doar datorită faptului că partenerii își văd relația ca fiind una bună, pozitivă.

Câte persoane nu se află în relații caracterizate de certuri și neînțelegeri multiple, dar atunci când vine în discuție relația, acele persoane consideră că aceasta este bună, normală, precum a tuturor celorlalți. Astfel, ca element terapeutic putem conchide faptul că încrederea în relație și vizualizarea acesteia într-o manieră pozitivă, poate aduce beneficii majore relației în sine, atât menținând-o cât și chiar dezvoltând-o.

3. Atunci când cei doi parteneri împărtășesc aceleași norme. Dacă îți dorești ca relația ta să funcționeze, va fi extrem de important să renunți la unele idei, idealuri, dorințe, valori și scopuri și să începi a le îmbrățișa pe cele ale partenerului. Nu este și nu va fi ușor. Este foarte important să fii conștient de acest lucru. Dar se poate. Prin exercițiu și consecvență vei începe să crezi în ceea ce crede partenerul tău. Cel mai important este să îți dorești cu totul și în profunzime să fiți amândoi în același balansoar.

4. S-a constatat faptul că acceptând cât mai multe definiții ale dragostei și iubirii, relația poate funcționa mult mai bine și poate merge mai departe pentru mult mai mult timp. Astfel, a-l iubi pe celălalt și a-ți exprima dragostea pentru el, poate însemna foarte multe lucruri. Dar toate acestea se reduc la ceea ce îl bucură și îl satisface pe celălalt.

A-l iubi pe celălalt poate însemna astfel cunoașterea celuilalt. Faptul că partenerii se cunosc și își oferă unul celuilalt lucruri de care au nevoie. Cunoașterea acestui aspect ne ajută foarte mult. Dacă dorești să-i aduci celuilalt dovezile tale de iubire și dragoste, află ce-i place și ce nu, și fă cât mai mult din ceea ce-i place. Dacă îi place cafeaua de dimineața, te poți trezi cu cincisprezece minute mai devreme pentru a i-o pregăti, dar fără a-i face observație că bea prea multă.

5. Ceilalți ne aprobă, ne plac și sunt alături de noi dacă suntem într-un anumit fel pe care ei îl consideră ca fiind acceptabil. Cercetătorii au observat faptul că atunci când partenerul este acceptat de către familie și prieteni, cuplul va avea un parcurs mai îndelungat și mai satisfăcător pentru membrii săi.

Conștientizând aceste observații, dacă îți dorești ca relația ta să funcționeze și să se dezvolte, este foarte important să iei în calcul dacă poți renunța la ceea ce ești pentru a deveni ceea ce familia și prietenii celuilalt pot aprecia. Dacă vei descoperi că celălalt este foarte important pentru tine și îl dorești alături de tine, va trebui să iei foarte serios în calcul modificările pe care trebuie să ți le aduci pentru a fi acceptat de apropiații săi.

Psihoterapeut Sorin Nica

Ziua de luni este un coșmar pentru mulți oameni. Fie că aduce cu ea o nouă zi de lucru, de școală sau fie că reprezintă un nou început, ziua de luni nu a fost prea îndrăgită nicicând. Dacă e să ne raportăm la o zicală din bătrâni „lunea nici iarba nu crește”, motiv pentru care echipa Bihon.ro a dec...2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor