Lecţie de istorie la Primărie

Lecţie de istorie la Primărie
Dupa momentul public al sarbatorii nationale, consumat în Piata Unirii, putinii participanti, împreuna cu vip-urile locale, s-au retras în Sala „Traian Mosoiu” din Primarie, pentru un scurt spectacol muzical si expuneri tematice.

Gazda a manifestarilor, primarul Petru Filip si-a prezentat invitatii – istorici oradeni, obisnuiti ai evenimentelor cu mare încarcatura patriotic-emotionala: prof. univ. Viorel Faur împreuna cu fiul sau, conf. Antonio Faur, si prof. univ. Liviu Borcea. Muzica patriotica


Serbarea a debutat cu muzica patriotica în interpretarea corului „Hilaria”. Micul spectacol oferit publicului care a umplut sala a cuprins patru piese alese în concordanta cu semnificatia momentului – Imul Eroilor, Limba Româneasca, Pui de lei si, bineînteles, Imnul National.
Cuvântarile istoricilor, imediat urmatoare, a trezit un interes viu în auditoriu. Sirul expunerilor a fost deschis de Viorel Faur.


Istoricul a ales sa îmbine faptele istorice legate de Marea Unire cu câteva anticipari legate de intrarea României în Uniunea Europeana. „Sunt termeni noi care definesc realitati cunoscute deja. În contextul Uniunii Europene nu se discuta de stat suveran, ci de identitatea nationala a unui popor. Aceasta identitate înseamna, în primul rând, zestrea de acasa cu care vine fiecare – teritoriul sau, istoria proprie, limba sau traditia.

Uniunea Europeana va functiona ca o structura supranationala pâna când nu se va atinge de identitatea nationala a membrilor sai. Când a facut asta, a pus dinamita sub ea însasi. Nu cred ca e cazul sa ne temem. Si dupa aderare, sarbatoarea nationala o vom tine tot la 1 Decembrie”, considera istoricul.

Trasi de urechi


Daca nu la fel de patimas în expunere, atunci, cu siguranta, cu o eleganta aparte, istoricul Liviu Borcea a vorbit despre conditiile specifice din Oradea la momentul Unirii din 1918. În introducere însa a punctat si una dintre realitatile regretabile ale momentului 1 Decembrie 2005, dupa propriile sale aprecieri.


„Vedeam aseara pe un post national ca s-a decis sa nu se mai tina sedinta festiva a Parlamentului dedicata acestui eveniment, pe motiv ca nu se înscrie în spiritul european. Parlamentarii anuntau, totusi, ca vor participa la manifestarile din teritoriu, de unde provin. Salut prezenta lor aici, între noi”, a declamat, de la microfon, istoricul. A fost nevoie de o mica vânzoleala în sala mare, priviri aruncate de public peste umar catre ceilalti participanti, pâna sa înteleaga cu totii ca istoricul a ironizat situatia.

Nici unul dintre trimisii Oradiei în Capitala nu si-a aratat fata la evenimentul din Primarie. Ziua s-a încheiat cu sampanie si fursecuri, pe care alesii locali le-au împartit cu publicul din sala.

Cristina Ghilea