Lecţii antiviolenţă, în scenete

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
Lecţii antiviolenţă, în scenete
13 scenete iniţiate şi realizate de profesori şi elevi au dat startul Zilei Poliţiei.

Peste 200 de tineri şi profesori au fost angrenaţi de poliţiştii de prevenire bihoreni la a noua ediţie a concursului „Şcoala fără violenţă”. Competiţia pe liceu a avut loc joi, 17 martie, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea şi a fost organizat de experimentaţii poliţişti Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii de la Poliţia Bihor şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cu cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”.

Împărţiţi în 13 echipe, liceenii participanţi s-au implicat total în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv, pe care, ulterior, le-au transpus pe scenă, în spectacole destinate propriilor colegi. Competiţia a constat în parcurgerea a două probe, respectiv un moment artistic și o probă teoretică care a constat în completarea unui chestionar cu 10 întrebări pe teme de educație juridică, pe baza cunoștințelor dobândite de adolescenți în urma studierii Ghidului de Prevenire a Victimizării Minorilor „Un Antidot al Violenței”, editat de Poliția Bihor anul trecut.

Savoarea concursului l-a constituit însă momentul artistic, care a constat în realizarea unor scenete prin care echipajul şcolii a transmis mesajul preventiv împotriva violenţei. Expresivitatea, originalitatea, legătura conţinutului cu tema, precum şi alte asemenea criterii, i-au animat pe elevi într-o strânsă luptă pentru locurile fruntaşe. Temele alese de copii sunt pe cât de actuale pe atât de reale: urmările pe care le pot suferi chiar şi copiii crescuţi în familii cu statut social ridicat, în care părinţii prea ocupaţi aleg să ofere bani copiilor şi nu timp, dragoste, atenţie.

Studenta Bianca Tanc

În urma parcurgerii probelor din concurs, la etapa pe liceu, premiul I a revenit echipajului format din elevii Liceului Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, locul al – II – lea a fost adjudecat de echipa Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, iar echipajul de la Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei s-a clasat pe locul al III – lea. Menţiuni au luat tinerii de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș și cei de la Liceul Tehnologic nr.1 din Dobrești.

Premiul „Cel mai bun mesaj preventiv” l-a obţinut echipajul de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș, iar premiul special pentru „Cel mai bine pregătit echipaj în domeniul educației juridice” a fost câştigat de elevii Liceului Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca.

4tinca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !