Lefurile din primării au explodat

4Comentarii
Lefurile din primării au explodat
Legea o permite, singura condiţie fiind ca angajaţii să nu câştige mai mult decât şeful instituţiei.

Primarii se feresc să-şi declare noile salarii. Unii par de-a dreptul jenaţi să pronunţe cifre. Întrebaţi cât e cuantumul votat de consilieri, primarii se ascund în spatele legii. Iar alţii, asemenea primarului de Nucet, în spatele… concediilor. De parcă dacă ar fi în concediu, nu ar putea oferi o informaţie privind remuneraţia sa din banii publici. Au fost şi consilii locale care au lăsat pe ultima sută de metri hotărârea de consiliu ce priveşte noile salarii. Aşa cum este cazul primăriilor din Sânmartin şi Aleşd.

Lefurile din primării și consiliile judeţene au crescut spectaculos prin aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea unitară, intrată în vigoare la 1 iulie. În acest sens, primarii de municipii reşedinţă de judeţ şi preşedinţii de consilii judeţene câştigă acum de 9 ori cuantumul salariului minim pe economie, care este de 1.450 lei, iar viceprimarii şi vicepreşedinţii de 8 ori.

Domnul primar Batori Geza (Borş) a afirmat că nu este mulţumit de noua lege, fiindcă salariile cetăţenilor au scăzut. Astfel, acestea ar trebui corectate. Noile salarii votate la Primăria Borş diferă de la caz la caz, spune domnul primar, iar cel mai mic salariu este de 1.450 lei, adică salariul minim pe economie. Pe de altă parte, Batori Geza a subliniat că noile salarii nu au un efect negativ asupra bugetului, însă afectează cetăţenii. Investiţiile pe care primarul doreşte să le realizeze în acest an cuprind, printre altele, reparaţia drumurilor şi construcţia unor locuinţe.

Matyi Miklos, primarul din Tămăşeu, a declarat că salariile din primărie „au crescut în măsura în care permite legea”, acestea fiind cuprinse între 3.000 și 4.000 de lei, şi au fost incluse în bugetul iniţial. Cel mai mic salariu este de 1.500 lei. Cele mai semnificative investiţii care vor fi realizate în viitor în Tămăşeu ţin de extinderea iluminatului public, asamblarea camerelor de luat vederi, restaurarea căminului cultural şi un nou dispensar medical, toate aprobate prin PNDL.

S-au simţit dispreţuiţi

La Holod, lucrurile stau puţin diferit. Primarul Ioan Horga a mărturisit că noile salarii au fost stabilite în funcţie de lege şi nu există situaţii în care salariile au scăzut. Noile salarii au o pondere de 25% din bugetul local, însă Ioan Horga este încrezător, deoarece mai multe proiecte de dezvoltare locală se află în desfăşurare. Printre acestea se numără reabilitarea Şcolii Gimnaziale „Iosif Vulcan”, a Grădiniţei cu Program Normal nr. 1 din comuna Holod şi alimentarea cu apă la Dumbrava-Valea Mare. Cel mai mic salariu este de 2.300 lei. Chiar dacă salariile angajaţilor din primării par a fi la bunul plac al primarilor, legea cere consultarea sindicatelor. Spre exemplu, la Marghita, în nota de fundamentare care însoţeşte hotărârea de consiliu prin care se stabilesc salariile de bază din cadrul aparatului de specialitate al primarului, al aparatului permanent de lucru al Consiliului Local şi din serviciile publice din subordinea CL este menţionat faptul că „au fost înştiinţate sindicatul salariaţilor Municipiului Marghita «Concordia» şi Sindicatul Pro Lex, în vederea desemnării reprezentanţilor pentru a participa la consultările privind stabilirea salariilor de bază”. Stabilirea salariilor lunare, respectiv suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite, nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie, soldelor de grad profesional deţinut, gradaţiilor şi soldelor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare lunare.

Salariile primarilor au făcut de-a lungul timpului obiectul mai multor discuţii şi petiţii, primarii subliniind că au salarii mai mici decât un poliţist local, de exemplu. „Dorim asigurarea unei remunerații corespunzătoare pentru primarul, viceprimarul și secretarul comunei, potrivit atribuțiilor ce le revin, actualele reglementări determinând ca primarul comunei, ca cel mai înalt în ierarhia funcțiilor, să aibă un venit lunar sub al multor altor angajați de la nivelul comunei; numai și această situație reflectă starea de suficienţă nejustificată a celor din administrația publică centrală şi de dispreţ faţă de acele persoane care au cea mai mare responsabilitate faţă de cetăţeni!”, se arată într-o scrisoare adresată de primari vicepremierului Sevil Shhaideh.

Szatmari Evelin-Bernadett

Taguri: , ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor