Legături unice între Oradea şi Japonia

4Comentarii
Legături unice între Oradea şi Japonia
Chiar dacă, pentru mare parte din spectatorii prezenţi sâmbătă seara în sala festivă a Liceul Greco-Catolic, muzica tradiţională japoneză a fost un mister, cel mai la modă percuţionist japonez, Takumi Kato, a reuşit să transmită cele mai profunde gânduri ale unui popor cu o istorie fascinantă.

Unul dintre cei mai în vogă cântăreţi de taiko (tobe tradiţionale japoneze) Takumi Kato a concertat, sâmbătă, la Liceul Greco-Catolic din Oradea.

Concertul ,,Misterul tobelor japoneze’’ face parte din turneul din 2010 al artistului care cuprinde spectacole susţinute în SUA, România şi Croaţia.

Prin acest turneu, Takumi Kato promovează muzica tradiţională japoneză, redată prin instrumente de percuţie cunoscute sub numele de taiko.

Show

La Oradea, Takumi Kato a interpretat compoziţii proprii folosind taiko de diverse mărimi, precum şi oodaiko (o tobă cu un diametru de 1,60 m şi 300 de kg).

Show-ul artistului japonez a început cu piesa ,,Legături’’.

,,În urmă cu un an, am mers din casă în casă încercând să-i unesc pe oameni. Îmi închipuiam că dacă voi reuşi să-i impresionez, ei vor transmite mai departe înţelegerea. Am compus această piesă în 2009, după acest turneu în care am vizitat şi am cântat pentru 1.068 de familii din regiunea mea natală. Am imaginat-o atât ca pe un mod de a crea legături între oameni, de a întări legăturile familiale şi dintre vecini, cât şi ca o cale de a întări cooperarea şi unitatea dintre fiinţele umane. În timpul turneului, am întâlnit diverse familii, fiecare definită de sunete proprii ce m-au inspirat. Am unit toate aceste sunete în melodia de faţă, copleşit fiind de faptul că oamenii nu sunt meniţi să trăiască singuri. De asemenea, aici mi-am acumulat sentimentele de recunoştinţă faţă de Enna, oraşul meu natal, al cărui sunete m-au ajutat să câştig al VII-lea Concurs Internaţional de Tobe al anului 2008. Acesta este genul de piesă prin care intenţionez să împărtăşesc atât bucuria şi plăcerea de a trăi, cât şi dorinţa de a contesta eşecul şi înfrângerea’’, a spus Takumi Kato, la începutul recitalului său.

Concertul a continuat cu alte compoziţii proprii, precum: ,,O altă provocare’’, ,,Blândeţea bunicii’’ etc.

Pe lângă show, artistul a participat la un workshop, unde şi-a etalat abilităţile de percuţionist. A fost o demonstraţie interactivă, publicul descoperind la faţa locului o parte din tainele tobelor japoneze.

Evenimentul a fost organizat în România de Centrul de Studii Româno-Japoneze din Universitatea Româno-Americană, de Creative Library Bucureşti inspired by Toyota şi de J-Wind Creative Consultants, iar în Oradea, de Asociaţia Caritas Eparhial şi Libăria Gutenberg.

Crina Dobocan

 

Taguri: , ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor