Lege contra furturilor din vagoane

Alinierea la normele UE, cât si nevoia de a se controla fenomene generalizate precum furtul de fier vechi din vagoane, au determinat legislativul sa înaspreasca legea privind prevenirea si combaterea fenomenului infractional în domeniul transportului pe calea ferata. Concret, vineri intra în vigoare Legea nr. 289/11.10.2005, în continuare fiind surprinse principalele ei prevederi.

Astfel, intrarea sau stationarea persoanelor în zonele unde accesul este restrictionat prin afise sau semne corespunzatoare, din perimetrul statiilor de cale ferata, reviziilor, depourilor si triajelor de cale ferata, precum si refuzul de a parasi aceste zone, constituie infractiune si se pedepseste cu amenda de la 300 lei la 15.000 lei sau cu închisoare de la 3 luni la 1 an.

Ca o comparatie, în Marea Britanie doar pasirea pe sinele de tren este pasibila de amenzi de pâna la 2.000 de lire sterline (aproximativ 2.970 euro).
Sustragerea de componente ale caii ferate sau de bunuri din vagoanele care sunt în compunerea unor trenuri aflate în circulatie constituie infractiune de furt calificat si se pedepseste cu închisoare de pâna la 15 ani.

Daca fapta comisa a avut ca urmare o tulburare grava în activitatea de transport pe calea ferata sau a produs poluarea mediului înconjurator ori degradarea grava a solului, pedeapsa este închisoarea de la 12 la 20 de ani.

În Bihor

În judetul nostru, principala infractiune cu care se confrunta Politia Feroviara o constituie furtul de fier vechi din vagoane; izolat s-au semnalat si cazuri de furturi de componente ale trenurilor. Subcomisarul Vasile Costin, seful Serviciului Politiei Transporturi Feroviare Bihor, ne-a declarat ca „în ultima perioada furturile de fier vechi din vagoanele CFR au scazut, în Statia CFR din Episcopia Bihor asigurându-se paza vagoanelor, urmând ca în viitor exemplul acesteia sa fie pus în practica si în Statia Oradea Est”. Reamintim ca în prima parte a anului, furturile de fier vechi din vagoane erau prezente saptamânal în buletinul de presa al IPJ, destui indivizi fiind, de altfel, trimisi în judecata.

În urmatoarea luna, CFR are obligatia sa semnalizeze zonele unde accesul este interzis, prin afise ori semne corespunzatoare.

Bursasiu Veronica