Lege cu efecte ciudate

REŞIŢA – Noua Lege a Finanţelor Publice Locale nr.273/2006, s-a aplicat atât la repartizarea sumelor de la Bugetul de stat pe judeţe, cât şi la repartizarea sumelor pe localităţi. Legea reprezintă un pas înainte faţă de anterioarele reglementări, dar are şi efecte ciudate.

La repartizarea sumelor pe judeţe, 70% s-au alocat în funcţie de capacitatea financiară. Mai precis, judeţele care au venituri din impozitul pe salarii(venituri) pe locuitor sub media pe ţară, primesc mai mulţi bani decât judeţele care sunt peste media pe ţară. Acesta este un principiu european al solidarităţii financiare. Un procent de 30% s-au alocat în funcţie de suprafaţa judeţelor.

Având în vedere aceste criterii, Caraş-Severinul – judeţ sărac şi al treilea ca suprafaţă – a primit de la Bugetul de Stat sume mai mari decât multe alte judeţe.
Probleme apar la repartizarea pe localităţi în interiorul judeţelor.

Faţă de alţi ani, 80% din sume sunt repartizate pe localităţi de Direcţia Judeţeană de Finanţe Publice, şi doar 20% de către Consiliul Judeţean. Aparent, formula matematică aplicată de Direcţia de Finanţe pare corectă.

Sa ia în calcul populaţia fiecarei localităţi, suprafaţa intravilană şi capacitatea financiară a fiecărei localităţi. O localitate care are încasări mari din impozitul pe salariu, va primi mai puţini bani decât o localitate care are aceeaşi populaţie, aceaşi suprafaţă intravilană, dar încasări mai mici. Principiul este de a da mai mulţi bani la localităţile sărace. Vom continua.

Horia Irimia0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !