Legea ANI adoptata, Macovei desemnat presedinte

Reactualizat la:
Legea ANI adoptata, Macovei desemnat presedinte
Senatul a adoptat, miercuri, cu 79 de voturi “pentru” si 4 voturi “impotriva”, Ordonanta 49/2007 privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care prevede ca actul normativ trebuie sa se aplice in cazul averilor nejustificate, inspectorii de integritate urmand sa verifice daca diferentele de avere sunt sau nu justificate, in vederea eventualei sesizari a instantei.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, prezent la dezbateri, a aratat ca votul senatorilor asupra Ordonantei ANI reprezinta un semnal “extrem de puternic” pe care Romania il va trimite Comisiei Europene, astfel incat, in raportul din iunie, sa fie inregistrate progrese in domeniul justitiei.

La vot au participat toti senatorii ministri, sedinta de miercuri fiind ultima inaintea summit-ului NATO. Senatul este Camera decizionala in cazul acestui act normativ.

Potrivit Antena 3, in fruntea Agentiei ar fi fost ales Catalin Alaxandru Macovei, fostul vicepresedinte al Agentiei.

Pe de alta parte, deputatul PSD, Eugen Nicolicea, a solicitat Parchetului General sa ceara urmarirea penala a Monicai Macovei pe motiv ca, pe cand era ministru, a dat o lege pentru ANI care nu ar servi interesul public si i-ar apara pe demnitari.

Atunci cand a emis legea ANI, Ministerul Justitiei condus de Macovei ar fi abrogat o serie de articole din vechea lege a raspunderii ministeriale (Legea 115/1996) respectiv articolul 18 care prevedea confiscarea averii nejustificate si articolul 33 care stabilea incompatibilitatea in functie a parlamentarilor a caror avere se dovedea nejustificata.

Eliminand aceste prevederi prin legea ANI, Macovei a dat un act normativ care nu serveste interesul public si nu apara Constitutia, a opinat Nicolicea, aratand ca autoritatile ar Parchetul General ar trebui sa-i ceara presedintelui Basescu sa avizeze urmarirea penala a fostului ministru.

Camera Deputatilor a adoptat, saptamana trecuta, un proiect de modificare a legii privind controlul averilor care ii apartine pesedistului Eugen Nicolicea si care complica modalitatea de sanctionare a celor care dobandesc bunuri care nu pot fi justificate.

In forma initiala a legii se prevedea ca daca se constata ca dobandirea unor bunuri nu este justificata, Curtea de Apel va hotari fie confiscarea bunurilor, fie plata unei sume de bani egala cu valoarea bunului.

Daca in legatura cu bunurile a caror provenienta este nejustificata rezulta savarsirea unei infractiuni, instanta trimite dosarul la parchetul competent, pentru a analiza daca este cazul sa puna in miscare actiunea penala.

In forma adoptata de deputati, acest traseu este modificat consistent, prin complicarea si lungirea procedurilor. Astfel, daca intre averea dobandita pe parcursul exercitarii functiei si venituri se constata diferente nejustificabile prin veniturile realizate, Curtea de Apel va stabili, prin hotarare, bunurile sau cota-parte din acestea care nu au fost dobandite din venituri.

Ulterior, aceasta hotarare se trimite parchetului competent, pentru a analiza daca este cazul sa puna in miscare urmarirea penala. Averea se confisca numai in cazul in care se constata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva ca persoana a savarsit o infractiune sau o contraventie.

Prima hotarare – a Curtii de Apel se trimite si organelor de specialitate apartinand Ministerului Economiei si Finantelor, pentru a se constata daca pentru averea dobandita persoana cercetata si-a achitat obligatiile fata de stat, dar si institutiei la care lucreaza persoana in cauza, pentru a se aplica sanctiunile cuvenite prin legea ANI.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !