“Legea farmaciilor nu ar trebui adoptată”

“Legea farmaciilor nu ar trebui adoptată”
Noul proiect al legii farmaciei nemultumeste Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti. Americanii considera ca actul normativ va limita concurenta si, deci, reprezinta un pas înapoi.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a refuzat sa comenteze aceste reprosuri.

Noua legislatie propusa de ministerul Sanatatii are masuri restrictive care ar putea duce la constrângeri arbitrare asupra lanturilor de farmacii, precizeaza, într-un comunicat, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti.

“În ceea ce priveste schimbarile aduse la Legea farmaciilor, consideram ca guvernul nu ar trebui sa adopte o legislatie care ar limita, în mod artificial, concurenta în domeniul farmaceutic”, reiese din comunicatul Ambasadei SUA la Bucuresti.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, evita o eventuala polemica: “Nu vreau sa comentez. Sunt normale astfel de evenimente într-o economie naturala, cetateanul român trebuie respectat, trebuie sa i se ofere un acces la un sistem mai bun. Noi trebuie sa armonizam politicile internationale cu cele aplicate aici.”

Numai ca politicile internationale nu prea sunt cele propuse de ministrul Sanatatii. Seful delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, spune ca proiectul legii farmaciei nu ia în calcul modelul european si ca, prin noile restrictii, piata farmaceutica din România nu s-ar îndrepta spre liberalizare.

“În Uniunea Europeana singura regula obligatorie este ca medicamentele sa fie vândute de farmacisti”, afirma Jonathan Scheele. Ministrul Sanatatii propune, prin noua lege, limitarea numarului de farmacii care apartin unei singure firme. Astfel, lanturile farmaceutice sunt obligate sa mentina o singura unitate la cel putin 100 de mii de locuitori.