Legea pensiilor, modificată

Leontin Ţârle
Leontin Ţârle
A fost modificat termenul de depunere a cererii de pensionare.

Cei care vor să se pensioneze trebuie să ştie că începând din luna aprilie trebuie să depună cererea cu 30 de zile calendaristice înainte de data îndeplinirii condiţiilor de pensionare.

„Legea nr.49 /19.03.2010 publicată în Monitorul Oficial nr.195 din data de 29.03.2010 , prevede unele modificari ale Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, precum şi ale legii privind statutul funcţionarului public şi a Codului Muncii”, a precizat Leontin Ţîrle, directorul coordonator al Casei Judeţene de Pensii Bihor.

Modificări

Cele mai importante modificări se referă la faptul că cererea de pensionare împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor se depun de solicitant sau, după caz, de angajator, la casa teritorială de pensii în raza căreia se află domiciliul solicitantului, cu 30 de zile calendaristice înainte de data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, prevăzute de lege. Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se plătesc de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, prevăzute de lege, dacă cererea a fost depusă cu 30 de zile calendaristice înainte de data îndeplinirii acestor condiţii.

„Se consideră depuse în termen cererile de pensionare înregistrate în intervalul cuprins între data îndeplinirii condiţiilor de pensionare şi cea de-a 30-a zi calendaristică anterioară acestei date. Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile calendaristice de la data depunerii cererii”, a concluzionat Leontin Ţîrle.

Decizia casei teritoriale de pensii se comunică în scris atât persoanei care a solicitat pensionarea, cât şi angajatorului, în termen de cinci zile de la data emiterii acesteia.
Cererile de pensionare înregistrate până la data intrării în vigoare a prezentei legi se soluţionează conform normelor legale în vigoare la data înregistrării cererilor.

Raportul de serviciu, respectiv contractul individual de muncă încetează de drept la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Simona Albinaru

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !