Legea spaţiilor verzi „aruncă în ceaţă” primăriile

Legea spaţiilor verzi „aruncă în ceaţă” primăriile
HUNRDOARA – Primarii municipiilor hunedorene sunt „aruncaţi în ceaţă” de multitudinea de legi confuze privind spaţiile verzi, care la rândul lor nu mai pot fi aplicate din cauza ordonanţelor de urgenţă.

Senatorii Comisiei juridice au adoptat un amendament la Legea 33/1994, prin care devin de utilitate publică parcurile, grădinile zoologice şi botanice, precum şi bazele sportive şi de agrement, amenajate din bani publici, ceea ce interzice construcţiile în aceste zone, precum şi retrocedarea lor.
Aceste zone liniştite ale oraşelor au fost cele mai „vânate” spaţii pentru construcţia de vile. Ca urmare a agresiunilor fără precedent asupra spaţiilor verzi din ţara noastră, anumite suprafeţe sunt aflate astăzi în proprietate privată. În cele mai multe cazuri anumite terenuri au fost vândute oamenilor cu influenţă din oraşe sub anumite pretexte.


Zona „Cipereca” era cunoscută ca parc de agrement în care hunedorenii ieşeau la sfîrşit de săptămână. 30 dintre parcele au fost aprobate ca locuinţe pentru tineri şi 22 au fost scoase la licitaţie. „Terenurile care au fost aprobate până acum au fost vândute după legile vechi (legea 15/2003) . Noua lege este în atenţia primăriei şi de acum înainte nu se vor mai vinde terenuri în acea zonă”, spune Mircea Diaconu, purtător de cuvânt al Primăriei Hunedoara.

 

Reprezentanţii primăriei hunedorene susţin că noile legi apărurte sunt foarte confuze în a defini ce înseamnă spaţiu verde. „Prin ordonanţa 114 din octombrie 2007 au lăsat autorităţile în suspans. Hunedoara este construită pe pământurile oamenilor. Aceştia le vor înapoi. Legea defineşte orice element de stâncărie sau petec înverzit ca fiind spaţiu verde. Nu mai ştim unde avem voie să construim şi unde nu”, spune Lucian Bilei, şef serviciu Urbanism şi Amenajarea Teritorioului.


O problemă conflictuală o constituie Parcul Dendrologic din Simeria. Acesta se află în proprietatea Direcţiei Silvice, o parte din spaţiu fiind revendicat de fostul proprietar. „Nu putem să ne pronunţăm în acest caz. Este un proces pe rol care nu ne aparţine. Numai justiţia poate soluţiona acest conflict”, spune Pavel Haţegan, viceprimar Simeria.


O altă propunere contestată este cea a Primarului din Simeria de a muta locaţia Stadionului CFR. În concepţia acestuia vechea bază sportivă nu corespunde normelor de funcţionare. „Nu avem locuri de parcare şi grupuri sociale. Avem un proiect în care stadionul ar putea fi mutat în zona parcului dendrologic. Lucrarea este contestată de adversarii noştri politici, pentru că noul stadion ar fi o realizare pentru Simeria”, spune Jura Păun, primarul municipiului Simeria.


Senatorul independent Marius Marinescu susţine că ambiguitatea legii în legătură cu regimul de utilitate publică a spaţiilor verzi a permis dezvoltatatorilor imobiliari, „în cârdăşie cu unii primari”, să construiască „abuziv şi haotic” în parcuri. Acesta arată că, dacă propunerea sa va deveni lege, parcurile, grădininile zoologic şi botanice, precum şi bazele sportive şi de agrement, amenjate din bani publici vor avea regim de utilitate publică, oprindu-se astfel retrocedarea şi distrugerea lor prin construcţii.
Grigore Roibu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !