Legi noi pentru Sănătate

Reprezentantii serviciilor judetene de ambulanta din tara s-au întâlnit vineri la Caciulata, pentru a primi informatii despre schimbarile din asistenta medicala de urgenta.

Directorul Serviciului Judetean de Ambulanta Bihor, dr. Tiberiu Bondar, plus alti trei colegi din Bucuresti, Ploiesti si Harghita, membri ai comisiei care a avut întâlniri anterioare cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, au comunicat informatiile invitatilor la Caciulata. Mod de lucru unitar


Cea mai importanta schimbare din asistenta de urgenta, a spus dr. Bondar, este cea legata de înfiintarea unui Serviciu National Unic al Ambulantei, care va coordona activitatea pentru „uniformizare si standardizare”. Acest lucru înseamna ca, probabil din 2006, se va lucra la fel în toate serviciile de ambulanta din tara, vor fi aceleasi dotari, aceeasi pregatire medicala, chiar si aceleasi echipamente.


A doua noutate este ca personalul medical din ambulante va fi platit în plus anul viitor, pe baza noului contract-cadru. Potrivit noilor reglementari, la propunerea medicilor, personalul medical de la Ambulanta va primi lunar „plata în asteptare” din bugetul de stat, la care se adauga banii din asigurarile de sanatate aferente numarului de cazuri si kilometrilor parcursi de angajatii Ambulantei.

Urgentele, în euroregiuni


Dr. Bondar i-a anuntat pe colegii de la serviciile de ambulanta din tara ca ministrul Eugen Nicolaescu va achizitiona 2.000 de masini pentru toate tipurile de urgente, pe care le va distribui, în functie de nevoi, fiecarui judet.


Nu în ultimul rând, una dintre legile date de ministru si publicate deja pe site-ul Ministerului Sanatatii este legata de înfiintarea spitalelor pentru urgente majore si înfiintarea sau amenajarea spitalelor de urgente de nivel I. Din prima categorie sunt vizate euroregiunile Cluj, Timisoara, Târgu Mures, Craiova, Iasi, Bucuresti, Constanta. În aceste localitati fie se vor construi spitale speciale, fie se vor amenaja sectii separate pentru rezolvarea politraumelor, a transplanturilor etc. În a doua categorie intra si Bihorul, cu Spitalul Judetean, care va fi cotat ca spital de urgenta de nivel II.


În afara legii legate de asistenta medicala de urgenta, ministrul Sanatatii are în vedere alte treisprezece legi medicale, legate de spitale, farmacii si alte unitati medicale, a mai spus dr. Bondar.

Otilia Sandor