Legislativul, paralizat politic

Legislativul, paralizat politic
ORADEA – Iniţiativa executivului local de a iniţia un proces în justiţie împotriva Guvernului, pentru 3,3 milioane lei noi – subvenţie la combustibil restantă din 2007, s-a izbit de opoziţia aleşilor liberali şi udemnerişti.

Purtând cululorile politice ale Guvernului, aceştia s-au opus unei atari măsuri de forţă propunând, ca alternativă, discuţii amiabile între primarul democrat şi miniştrii liberalo-udemerişti.

Restanţe

Conform executivului local, la finalul lui 2007, suma care trebuia să ajungă la Oradea de la bugetul de stat, pentru drept compensare prevăzută de lege era de aproape 22,2 milioane lei noi. Au fost virate, în schimb, doar puţin peste 18,8 milioane lei, de unde rezultă restanţa de 3,3 milioane. Demersurile Direcţiei Economice din Primărie pentru încasarea acestor bani au rămas fără rezultat. Primarul Mihai Groza spune că la o recentă întrunire a Asociaţiei Municipiilor de la Braşov, de la care au absentat primarii liberali, a fost informat că Ministerul Internelor şi Administraţiei nu are nicio intenţie de a achita banii. „Cireaşa de pe tort a fost această hârtie venită pe adresa Primăriei, în care se spune că aceşti bani vor fi suportaţi din bugetul local (…) Vreau să vă spun că pentru noi, tot ceea ce înseamnă cale amiabilă a expirat”, spune Groza, în încercarea de a justifica un proces.

Pălăria…

Argumentele primarului nu au avut niciun ecou în rândul consilierilor UDMR-işti. „Consider că ar trebui să încercăm să să evităm calea juridică. Va dura cel puţin un an şi sunt convins că nu se va soluţiona problema”, a insistat Huszar Istvan, propunând ca o delegaţie de consilieri condusă de primar să facă un nou demers paşnic la Bucureşti pentru bani. Discuţiile ulterioare s-au învârtit în jurul…pălăriei.

„Ce, îi cade pălăria Guvernului dacă va fi dat în judecată?”, a cerut să ştie peremistul Florian Pantea, neînţelegând raţiunile pentru care Guvernul ar trebui menajat. „Dar nouă ne cadă pălăria dacă dacă mai încercăm o dată?”, a ripostat Huszar, care a primit un raspuns char vehement din partea PDL, prin gura lui Marcel Tarţa: „Eu zic să vă luaţi pălăria în mână şi să mergeţi la dl Cseke, la Bucureşti, şi să rezolvaţi amiabil. Şi de la PNL să meargă cineva la fostul secretar general de stat să vadă cum o rezolvă”.

11 la 13 şi invers

Votarea proiectului a relevat cat este de gripată maşina de vot, perfect funcţională de-a lungul mandatului. Propunerea de amânare a proiectului formulată de Huszar a picat cu 11 voturi pentru şi 13 împotrivă. Raportul voturilor s-a inversat la momentul deciziei pentru iniţierea unui proces împotriva Guvernului: 13 pentru faţă de 11 împotrivă. Degeaba, însă, majoritatea adunată de PDL şi PRM nu a fost suficientă pentru promovarea proiectului.
Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !