Legume şi fructe multe şi scumpe

2Comentarii
Legume şi fructe multe şi scumpe
Comercianţii se plâng că nu sunt vânzări, cumpărătorii că produsele sunt scumpe.

Pieţele orădene abundă în aceste zile de legume şi fructe. Cu toate acestea, preţurile practicate de comercianţi sau producători nu sunt prea îmbietoare. Kilogramul de roşii de abia dacă a coborât sub cinci lei. De ardei de abia dacă poţi să te apropii, la şapte – opt lei kilogramul. Nu mai vorbim de fasole verde al cărui preţ nu scade sub şapte lei/kilogram. Castraveţii au coborât spre doi lei, iar dovleceii cam tot  pe acolo. Au apărut şi cartofii noi. Precupeţii vând kilogramul cu doi – 2,5 lei.

Când vine vorba despre fructe de sezon, ţi se par acre la preţurile cerute de vânzători. Căpşunile au început să urce iar spre şapte – opt lei kilogramul, după ce în urmă cu câteva săptămâni ajunseseră chiar la cinci lei. Semn că se cam duce vremea lor. Cireşele se menţin şi ele la şapte – opt lei, iar caisele şi piersicile tot la opt lei/kilogramul. Cine are poftă de zmeură, trebuie să scoată din buzunar cinci lei pentru o caserolă.

Preţuri şi preţuri

Preţurile însă variază de la piaţă la piaţă. Comercianţii se plâng că nu prea sunt cumpărători, iar cumpărătorii că produsele sunt prea scumpe. „Nu trece nimic. Stăm aici toată ziua şi nu reuşim să ne plătim nici mesele”, se plânge un comerciant din Piaţa Decebal.

O altă problemă cu care se confruntă adevăraţii poducători este concurenţa neloială practicată de „reproducători”. „Noi, adevăraţii producători, nu putem să vindem deoarece piaţa este ticsită de comercianţi care cumpără de la en-gross şi apoi vând în piaţă. Produsele mele sunt toate din grădina mea, iar preţurile pot fi negociate. În urmă cu ceva timp reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală au făcut cu control în piaţă. Lucrurile s-au reglementat timp de o săptămână după care aceşti aşa zişi producători şi-au făcut iar apariţia”, ne-a spus Petra Parkalab, o producătoare din Episcopia Bihor care-şi vinde produsele în Piaţa Decebal din Oradea.
Pe de altă parte, cumpărătorii ar vrea ca preţurile să fie mai mici. „Ar putea şi ei să mai lase din preţ. Nu prea avem nici noi bani, se ştie că este criză. Nu ştiu ce va mai fi dacă ne vor scădea şi pensiile mici pe care le avem”, se întreabă Ana Dobre, o pensionară orădeană. S.Al., D.B.

Fact box
Bursa pieţelor orădene
Produs    Piata Cetate    Piata Rogerius    Piata Decebal
Roşii    3,5 – 4 lei/kg    4lei/kg    4,5 lei/kg
Castraveţi    2 lei/kg    2,5 lei/kg    2,5 – 3 lei/kg
Fasole    6 – 7 lei/k    7 lei/kg    7 lei/kg
Mazăre păstăi    2,5 lei/kg    3,5 lei/kg    3,5 – 4 lei/kg
Cartofi noi    2,5 – 3 lei/kg    3 lei/kg    1,5 lei – 3 lei/kg
Varză    1,5 lei/kg    2 lei/kg    2 lei/kg
Dovlecei    2- 2,5 lei/kg    2 lei/kg    2 lei/kg
Ardei    6 – 8 lei/kg    6,5 – 7 lei/kg    7 lei/kg
Ceapă verde    1leu/leg     1 lei/leg    1 leu/leg
Morcovi    1,5 lei/leg    1,5 lei    2 lei/leg
Ardei    iute    0,50 lei/buc    0,5 lei/buc        0,50 lei/buc
Vişine    5 lei/kg    5 lei/kg    5 lei/kg
Cireşe    5 – 8 lei/kg    7 lei/kg    6 – 8 lei/kg
Căpşuni    5 – 7 lei/kg    6 lei/kg    8 lei/kg

Dan Birta

Taguri: , , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor