Legume şi fructe sigure în pieţele din Bihor

De Simona Drimbău
Ofertă bogată în pieţele orădene
Ofertă bogată în pieţele orădene - © FOTO:S.D.
Au fost retras de la comercializare datorită nerespectării standardelor peste 70.000 kilograme de legume şi fructe.

De la începutul anului inspectorii Direcției Agricole Județene Bihor au efectuat controale pe domeniile de producție agricolă și comercializare a produselor agricole. Astfel, au fost efectuate nu mai puțin de 153 de controale în piețele din județ, fiind verificat modul de comercialiyare legumelor și fructelor. Organele de control au aplicat 48 de avertismente conform Legii 270/2017, fiind acordate termene de remediere a neregulilor.

„La finalul acestor termene nu s-a impus aplicarea de sancțiuni contravenționale, deoarece au fost remediate”, ne-a spus Nicolae Hodișan, directorul DAJ Bihor.

În domeniul vitivitocol au fost efectuate 80 de controale fiind prelevate și 28 de probe de vin pentru analize de laborator, rezultatul acestor analize urmând a sosi în curând.

Depozitarea cerealelor în spaţii autorizate este un alt domeniu verificat de inspectorii DAJ Bihor. În această perioadă au fost verificate 78 de depozite. Pentru nerespectarea condiţiilor care au stat la baza autorizării inspectorii bihoreni au retras autorizaţiile de depozitare a patru spaţii. Industria alimentară şi inspecţia privind xclasificarea carcaselor, un domeniu în care DAJ Bihor are competenţe pe mai multe judeţe: Cluj, Albă, Sălaj şi Bihor, au fost efectuate 52 de controale în abatoare, nefiind sesizate aspecte aspecte contravenţionale.

Modul de utilizare a fertilizatorilor şi modul de depozitare a acestora a constituit un interes din partea DAJ Bihor. Au fost verificaţi 35 de utilizatori şi depozitari de îngrăşăminte chimice. Au fost prelevate cinci probe de laborator la care urmază a fi primite rezultatele finale. Agricultura ecologică, unde se desfăşoară verificări în permanenţă în baza eşantioanelor comunicate de MADR în această perioadă fiind incluşi 17 fermieri înscrişi în programul de agricultură ecologică.

„Vreau să evidenţiez activitatea compartimentului ISLTPVLF care de la începutul anului şi până în prezent a retras de la comercializare datorită nerespectării standardelor peste 70.000 kilograme de legume şi fructe”, a punctat directorul DAJ Bihor.

Verificările privind producere şi comercializarea produselor alimentare este una dintre priorităţile MADR, tematica fiind una întocmită şi verificată la nivel naţional fiind desfăşurată pe parcursul întregului an.

Din datele statitistice ale anilor anteriori, urmare a rezultatelor probelor analizate, putem confirma că nu au fost semnalate aspecte care să pună în pericol sănătatea consumatorilor”, a concluzionat Nicolae Hodişan.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !