Leul, valuta cea mai tare

Leul, valuta cea mai tare
Reşiţa – Moneda autohtonă a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere la nivel mondial în raport cu dolarul, apreciindu-se cu 20% faţă de moneda americană. În ceea ce priveşte aprecierea faţă de euro, leul a înregistrat cea mai bună valoare a cursului comparativ cu moneda europeană.

Dacă la începutul anului, un euro era 3.6800 lei, la finele lui 2006, moneda românească a câştigat 9% în faţa celei europene, ultimul curs afişat în decembrie fiind 1 euro a fost cotat la 3.3700 lei.

Marii câştigători, tot străinii

Aprecierea leului din ultimii doi ani şi jumătate este benefică în special pentru străini. Mulţi şi-au depus economiile în băncile din România. Un nerezident care a băgat 1.000 de dolari, în lei, la o bancă din România în iulie 2004, dacă i-ar scoate acum, ar obţine circa 1.500 de dolari. Suma a crescut datorită majorării dobânzilor la lei pe un an şi jumătate, dar şi datorită faptului că, iniţial, în schimbul unui dolar se puteau obţine 34.100 de lei, în timp ce acum cursul este de 2,6 lei.

Nu în cele din urmă, o monedă din ce în ce mai puternică contribuie la reducerea inflaţiei şi atrage investitori în ţară. Din evoluţia cursului au de câştigat şi cei care exportă în România, preţurile lor scăzând faţă de cele la produsele autohtone. La polul opus, exportatorii români pierd din avantaje. Iar problemele lor s-ar putea transforma, la un moment dat, prin concedieri şi creşterea şomajului din România.

Salariu aparent mai mare

Şi omul de rând a avut de câştigat din aprecierea leului. Un salariu de 800 de lei, media pe economie, însemna doar 235 de dolari în 2004, iar acum a sărit de 300. Dacă românii ar face cumpărături în străinătate s-ar simţi mai bogaţi. O altă sursă de câştig sunt ratele în valută, pentru care este nevoie să fie schimbaţi mai puţini lei.

De trei ori mai mare

Inflaţia a coborât acum spre 5%. În ţările occidentale, nivelul „la modă“ este de 2%, nu foarte îndepărtat de cel din România. Produsul Intern Brut va depăşi probabil pragul sutei de miliarde de euro. Şi asta după ce, în anii ’90 era în pragul a 40 de miliarde de dolari. La fel, investiţiile străine au urcat de la câteva zeci de milioane de euro pe an la miliarde.

Doina Rolea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !