Liber la detectivi particulari

Liber la detectivi particulari
Filaje, urmariri si filmari cu camera ascunsa. Cine nu a visat vreodata sa devina detectiv si sa poata face ceea ce numai în filme a vazut? Acum, într-o oarecare masura, este posibil.

O noua meserie si-a facut aparitia în România, si anume cea de detectivi particulari. Desi în tarile occidentale detectivii particulari îsi desfasoara activitatea de zeci de ani, la noi doar luna trecuta a fost reglementata aceasta meserie. Oradea se poate mândri ca este printre cele patru orase din tara în care detectivii particulari functioneaza legal. Din Politie sau SRI


Opt persoane, fosti politisti, politisti de frontiera sau lucratori SRI s-au reprofilat si au devenit detectivi particulari. Acestia au trebuit sa treaca un test foarte riguros pentru a primi atestatul. Conform Legii 329 care reglementeaza exercitarea meseriei de detectiv particular, celor care au promovat examenul li se elibereaza un atestat pe baza caruia se poate asocia ori angaja la o societate licentiata sau îsi pot înfiinta cabinet individual pentru desfasurarea activitatii de investigare.

100 de Euro pe zi


Unul dintre detectivii particulari cu atestat din Bihor ne-a spus ca, desi sunt priviti cu o oarecare reticenta, oamenii au început sa apeleze la ajutorul lor. „Pâna acum am avut solicitari privind furturile din firme, verificarea partenerilor de afaceri, dar si verificarea moralitatii viitorului partener sau partenere de viata”, a precizat detectivul. Tarifele sunt negociabile în functie de serviciul prestat. Un pret orientativ ar fi de 100 de euro plus TVA ziua de filaj. Daca solicitarea facuta presupune urmarirea în alt oras sau chiar în strainatate, detectivii români fiind recunoscuti si peste hotare, solicitantul trebuie sa plateasca si cheltuielile de transport.

Secret profesional


Conform legii, detectivii particulari pot face investigatii în legatura cu persoane, bunuri sau faptele, datele si împrejurarile care fac obiectul acestei activitati. Trebuie respectata viata intima, familiala ori privata si alte drepturi fundamentale. Detectivii pot sa acorde si consultanta în elaborarea programelor si normelor interne pentru protectia firmei, dar si consultanta privind structurile interne de securitate ale firmei, precum si în instruirea personalului din cadrul acestora.


Organele de politie si institutiile publice trebuie sa puna la dispozitia detectivilor informatii care nu sunt clasificate. Detectivii au însa si obligatii, printre care pastrarea secretului asupra informatiei.

Simona Drimbau