Liber la fumat pe stadioane

Reactualizat la:
2Comentarii
Liber la fumat pe stadioane
BUCUREŞTI – Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat, miercuri, că Ministerul Justiţiei a eliminat din proiectul de lege privind combaterea violenţei în sport o prevedere prin care se interzicea fumatul pe stadioane.

Dragomir, care este şi deputat PRM, a declarat că legea privind combaterea violenţei în sport a fost întocmită după modelul celor din Franţa şi Anglia.

            “S-a făcut un preludiu al acestui proiect de lege şi e foarte bine, pentru că Ministerul Justiţiei ne tăiase procurorul prezent la meciuri, subprefectul să nu participe, adică chestii din astea în care se dădeau după cireş. E bine să se analizeze şi e imperios necesară prezenţa procurorului. Luăm şi noi exemplu de la englezi şi francezi, care au fotbal şi scandaluri mai dezvoltate. Singurul lucru scos, până la urmă, a fost interzicerea fumatului pe stadioane. În doi, trei ani, nu o să se mai fumeze pe majoritatea stadioanelor europene”, a spus Dragomir, în cadrul Comisiei pentru Învăţământ şi Sport a Camerei Deputaţilor.

            Dumitru Dragomir consideră că jandarmii sunt batjocoriţi pe stadioane. “Jandarmii sunt batjocoriţi pe stadioane, iar poliţia nu se implică pentru că nu e o lege care să-i apere. Margaret Thatcher nu a putut pune punct violenţei decât cu o «violenţă» mai mare. Legea e făcută de la organizare până la sancţionare. Să dea Dumnezeu să trăiesc până o să văd linişte pe stadioane. Linişte nu o să avem niciodată, problema e să nu avem acte grave şi incidente grave, care să ducă la moartea oamenilor”, a menţionat Dragomir.

            Preşedintele LPF a declarat că doreşte ca legea privind combaterea violenţei în sport, care este în prezent analizată de comisiile Senatului, să fie mai bună decât legea sportului, pe care o consideră ca fiind “proastă”. “Am vrut să facem un proiect de lege, dar nu cum a ieşit legea sportului. Dacă nu iese în regim de urgenţă, în România se vor întâmpla lucruri groaznice. Escaladarea violenţelor vine pe un fond nemaiîntâlnit în România, cu patru retrogradate, opt echipe care se luptă pentru cinci locuri de cupe europene. Spectatorii nu au fost învăţaţi cu astfel de «lupte». Am preluat modelul englez, care prevede sancţionarea individuală”, a afirmat Dragomir.

            Colonelul Constantin Moise, şeful Serviciului privind Combaterea Criminalităţii, a cerut ca interzicerea accesului unei persoane la manifestările sportive să fie făcută direct de agentul constatator. “În momentul de faţă, această măsură este aplicată de o instanţă de judecată, după o procedură foarte greoaie, care a dus la o măsură nesemnificativă, doar 13 persoane din peste 1.000 au primit această interdicţie în 2006. O altă măsură ar fi sancţionarea penală a deţinerii de petarde, fumigene, care pot crea probleme. Nu există instrumente care să ducă la achitarea unei amenzi. Dacă omul nu plăteşte amenda, după cinci ani, este întrebat dacă doreşte să execute ore în folosul comunităţii, dacă el refuză, nu avem ce să-i facem”, a menţionat Moise.

            Deputatul PSD, Petre Andea, a învinovăţit televiziunile “pentru apetitul de promovare al violenţelor”. “Biletele la negru constituie un capitol netratat în lege, pentru că acesta generează posibilităţi de pătrundere a persoanelor care pregătesc actele care ne deranjează. Există un capitol special în care nu se specifică până unde acţionează Jandarmeria şi până unde firmele private. În ordonanţa 11 din 2006 nu se scria unde stau jandarmii, unde pot intra, cum pot acţiona”, a spus Andea.

            Primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, propune ca antrenorii şi jucătorii care instigă la violenţă să fie aspru sancţionaţi, în timp ce directorul executiv al FC Steaua, Valeriu Argăseală, şi-a exprimat îngrijorarea că “dacă a ajuns violenţa să fie subiect de dezbatere la acest nivel, e grav”. “Nu noi suntem cauza, ci spaţiul de manifestare a violenţei. Cauzele sunt din alte medii sociale”, a spus Argăseală.

            Deputaţii din Comisia pentru Învăţământ şi Sport au fost de părere că acest violenţa în fotbal ar putea fi redusă dacă pe stadioane ar fi montate camere de luat vederi.

            La dezbaterea din Comisia pentru Învăţământ şi Sport au fost prezente persoanlităţi din domeniul sportului ca Ionuţ Lupescu, Florin Prunea, Rică Răducanu, Marian Bitang, reprezentantă a Preşedinţiei, Dumitru Dragomir, Gheorghiţă Geolgău, Constantin Zotta, Cristian Ţopescu, primarul sectorului 6 Cristian Poteraş şi reprezentanţi ai cluburilor sportive şi ai galeriilor de suporteri.

            Mariana Bitang le-a spus deputaţilor că este nevoie de o lege de combatere a violenţei în sport şi că există deja o ordonanţă care prevede că stadioanele trebuie să aibă dispozitive de înregistrare. Potrivit lui Bitang, un singur stadion are, însă, astfel de dispozitive.

            Cristian Ţopescu le-a povestit parlamentarilor despre bannerele pe care le aveau, la diverse meciuri de fotbal, suporterii echipei Rapid sau ai echipei Dinamo, pe care erau scrise trivialităţi la adresa echipelor adverse.

            Unii deputaţi au apreciat că este nevoie de o lege care să cuprindă măsuri de combatere a violenţei pe stadioane, măsuri prin care suporterii care au comis violenţe să nu mai aibă acces pe stadioane o perioadă de timp, să existe un control amănunţit al suporterilor, să fie interzis fumatul pe stadioane, iar persoanele care  folosesc petarde să fie sancţionate penal.

            Preşedintele Comisiei pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor Lia Olguţa Vasilescu (PRM) a promis că toate aceste concluzii se vor regăsi într-un proiect de lege.

            Alţi deputaţi, cum este cazul Ecaterinei Andronescu (PSD) au apreciat că discuţiile din comisie reprezintă doar “o dezbatere de imagine”. Andronescu s-a arătat nemulţumită de faptul că deputaţii vorbesc despre un proiect de lege pe care nu-l cunosc şi care se află la Senat. Ea a făcut referire la proiectul de lege privind combaterea violenţei pe stadioane, iniţiat de Dumitru Dragomir (PRM), proiect aflat în dezbaterea Senatului.

            Au fost şi deputaţi care au folosit prilejul pentru a vorbi despre echipa de fotbal a Parlamentului României sau pentru a aprecia că printr-o lege nu se poate rezolva fenomenul violenţei. “Niciodată, stadionul nu va fi sală de spectacol”, a spus un deputat UDMR, care crede că totul ţine de educaţie.

            Tot miercuri, directorul sportiv al FRF, Daniel Prodan, a prezentat, în faţa Comisiei de Învăţământ şi Sport a Camerei Deputaţilor programul naţional de educare a copiilor şi tinerilor prin sport “Copiii de azi – suporterii de mâine”.

            “FRF îşi propune o serie de acţiuni care să educe copiii. Programul se bazează pe mai multe direcţii: extinderea ariei de aplicare a fotbalului şcolar, atragerea copiilor şi tinerilor pe arenele sportive, campanii promoţionale şi campania «suporteri ai tricolorilor», prin care îi încurajăm pe copii să devină suporteri ai echipei naţionale prin acordarea de bilete gratuite. La meciul România-Luxemburg, ce va avea loc la Piatra Neamţ, FRF va distribui 150 de bilete gratuite, precum şi materiale promoţionale”, a spus directorul sportiv al FRF, Daniel Prodan, care a menţionat că în curând grupurile de copii vor avea sectoare special amenajate, pentru a fi ferite de eventualele incidente.

  2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor