Liber la hotie si coruptie

12Comentarii
Liber la hotie si coruptie
Mica Reformă a Justiţiei încă nu produce efecte benefice, dar scapă de zdup hoţii şi corupţii pe motiv că îşi recunosc vina.

Întrebat dacă Legea Micii Reforme a Justitiei produce efecte benefice, Adrian Neacşu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ne-a răspuns negativ: „Instantele nu au infrastructura necesară pentru a aplica efectiv prevederile bune ale Legii privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor”.

Ca atare, se pune problema oportunităţii Legii 202/2010 prin prisma indulgenţelor pe care le oferă inculpaţilor ce se declară spăşiţi la judecată.

De pildă, poliţiştii salontani care au recunoscut că au luat mită de 3.500 de euro în cazul unui furt cu prejudiciu de 35.000 de euro, au primit închisoare cu suspendare în baza Legii 202. La fel şi poliţiştii rutieri orădeni care au recunoscut că au luat mită o mie de euro.

„Practic, orice funcţionar fără cazier poate fi tentat de Legea 202 să «dea un tun». În cel mai rău caz, dacă e prins cu probe, pledează vinovat şi scapă astfel de închisoare pierzându-şi doar funcţia”, ne explică un procuror pensionat, actual avocat.

Astfel, şi valul de vameşi şi frontierişti ridicaţi cu elicopterul şi mare tam-tam pentru a fi anchetaţi, nu vor fi întemniţaţi dacă îşi vor însuşi acuzaţiile procurorilor DNA.

În context, preşedintele CA Oradea, judecătoarea Dana Cigan, a recunoscut că „soluţionarea dosarelor trenează de multe ori” şi că Legea 202 din 2010 are tocmai menirea de a accelera ritmul de judecare.

„Subliniez că justiţiabilul are drepturi pe care trebuie să şi le exercite, dar şi obligaţii pe care îl rugăm să le îndeplinească. Când mergi la medic urmăreşti tratamentul. Când ai un proces, e esenţial să te prezinţi la înfăţişări. Lungimea proceselor s-ar scurta dacă toţi cei implicaţi: justiţiabili, avocaţi, experţi tehnici şi executori şi-ar onora obligaţiile.

În plus, dacă nu te prezinţi la proces, cresc considerabil şansele să îl pierzi”, a declarat Dana Cigan.

Reamintim că printre noutăţile Legii Micii Reforme sunt acelea că odată citat la prima înfăţişare, nu mai trebuie să fii citat la următoarele, considerându-se că ai obligaţia să îţi însuşeşti termenele comunicate de judecător. Iar dacă îţi schimbi avocatul, nu se mai acceptă amânarea pe motiv că noul avocat ar avea nevoie de timp pentru a studia dosarul.

Şi crime cu reducere…

O prevedere de care se uzează din plin este aceea că dacă pledezi «vinovat» beneficiezi de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege. Astfel că şi infracţiuni grave pot intra în categoria celor care se pot pedepsi şi cu închisoare cu suspendarea pedepsei.

Această dispoziţi nu se aplică în cazul în care acţiunea penală vizează o infracţiune care se pedepseşte cu detenţie pe viaţă.

De pildă, tânărul care l-a înjunghiat mortal pe Andrei Goreci de la Liceul „Tudor Arghezi“ din Craiova, şi-a recunoscut fapta în faţa judcătorilor solicitând reducerea pedepsei.

C.H.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor