Liber la pensionări anticipate din 2011

5Comentarii
Liber la pensionări anticipate din 2011
Anul care vine aduce o serie de modificări la Legea pensiilor. Astfel femeile nu se vor mai pensiona la 60 de ani ci la 63 de ani.„Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede creşterea vârstei de pensionare standard la femei de la 60 la 63 de ani şi a stagiului complet de cotizare de la 30 la 35 de ani, această creştere realizându-se în perioada 1 ianuarie 2015 -1 ianuarie 2030.

Până în ianuarie 2015 se menţin prevederile Legii 19/2000”, a precizat Leontin Tîrle, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor.

O altă modificare adusă de noul act normativ face referire la faptul că înscrierea la pensia anticipată se poate face în situaţia realizării a cel puţin opt ani peste stagiul complet de cotizare şi nu 10 cum era până acum. În cazul pensiei anticipate cu depăşirea depăşirea acestuia cu până la opta ani penalizarea este de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare. Cererea de pensie limită de vţrstă, anticipată, anticipată parţial se depune la data îndeplinirii condiţiilor, cea de invaliditate în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei de încadrare în grad de invaliditate, iar cea de urmaş în termen de 30 de zile de la data decesului.

Cumulare

În baza noii legi pot cumula pensia cu venituri de natură salarială indiferent de nivelul acestora copii urmaşi pe perioada şcolarizării, până la 16, respectiv 26 de ani, copii urmaşi încadraţi în gradul III de invaliditate. În vederea reducerii vârstelor de pensionare, perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I şi II de muncă până la 1 aprilie 2001, reprezintă stagiu de cotizare în condiţii deosebite.

Valoarea punctului de pensie la 1 ianuarie 2011 este de 732,8 lei. Acesta se majorează anual cu 100% rata inflaţiei la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat pe anul precedent.
„De anul viitor pensionarii ale căror venituri sunt mai mari decât 740 lei datorează cota de 5,5% pentru asigurările de sănătate. Prin aplicarea acesteia nu poate rezulta o pensie netă mai mică decât 740 lei. La pensiile mai mari decât 1.000 de lei se aplică şi cota de impozit pe venit conform Codului fiscal”, a spus Leontin Ţîrle.

Legea 263/2010 prevede şi faptul că din ianuarie 2011 vor fi integrate în sistemul public de pensii cadrele militare, soldaţii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special. Pentru această categorie de persoane vârsta de pensionare, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, creşte de la 55 la 60 de ani.

S.Al.

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor