Liber la studii în Uniunea Europeană

Liber la studii în Uniunea Europeană
BUCUREŞTI – Aderarea aduce pentru studenţii români taxe mai mici la universităţile din ţările membre ale Uniunii Europene. În plus, acestora li se vor recunoaşte peste hotare diplomele obţinute în ţară dacă vor îndeplini numărul de credite cerut.

Dacă până acum, tinerii români care voiau să studieze în spaţiul european plăteau taxe mult mai mari decât cei din ţările membre Uniunii Europene, de anul acesta, vor putea studia gratuit în ţările în care învăţământul superior este fără plată, sau vor plăti aceleaşi taxe ca şi studenţii europeni.

“Studenţii români vor primi un număr de credite anual în ţară şi dacă îşi vor îndeplini acest număr de credite, acesta li se va recunoaşte oriunde, la orice facultate din Uniunea Europeană”, a declarat Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnice din Bucureşti.

Studentul român plătea până acum pentru un an de studii la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, între 9000 şi 22 de mii de lire sterline, la care se mai adăugau 10.000 de lire sterline taxa de cazare. Din acest an, viitorul student ar putea plăti 3.000 de lire sterline pe an, aşa cum plătesc în acest moment toţi studenţii din ţările comunităţii europene. Şi în ceea ce priveşte masteratul, studenţii români pot achita 200 euro pentru masterat, ca orice student european, faţă de 400 de euro anul trecut.

“Va fi o încercare grea pentru universităţile noastre pentru că trebuie să ne adoptăm rapid la pentru că dacă până acum nu aveam competiţie, acum avem celelalte universităţi care vin cu ofertă şi riscăm să rămânem fără studenţi”, a adăugat Ecaterina Andronescu.

Studenţii străni pot învăţa gratis în România, cu condiţia să treacă de examenele de admitere de la facultăţi, dat fiind faptul că în ţara noastră învăţământul superior de stat este gratuit.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !