Liberalii revendică victoria în Polonia

Liberalii revendică victoria în Polonia
POLONIA – Opoziţia liberală din Polonia a revendicat victoria la alegerile locale, care au constituit un test major poentru gemenii conservatori Lech şi Jaroslaw Kaczynski, aflaţi la putere de peste un an.

Sondajele de la ieşirea de la urne efectuate în marile oraşe au indicat un avans major al partidului liberal Platforma Civică (PO) în faţa partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS) a gemenilor, la un scrutin pentru alegerea primarilor, consiliilor municipale şi a celor regionale.

Premierul Jaroslaw Kaczynski a recunoscut că partidul său s-a clasat pe locul doi în majoritatea marilor oraşe, dar a minimalizat impactul primelor sondaje. “În pofida atacurilor fără precedent, a provocărilor care ne-au vizat, o mare parte a populaţiei înţelege motivele care ne fac să acţionăm şi ne susţine”, a spus el.

La Varşovia, unde a avut loc lupta electorală cea mai mediatizată, Platforma Civică a obţinut majoritatea absolută a locurilor din consiliul municipal. Liberalii se aflau pe o poziţie bună şi în privinţa postului de primar, care a făcut obiectul unui scrutin separat. Fostul premier al PiS, Kazimierz Marcinkiewicz, care era considerat favorit în ceea ce privea intenţiile de vot, în urmă cu câteva săptămâni, se afla la aproape la egalitate cu candidatul liberal Hanna Gronkiewicz-Waltz (36 %, faţă de 38 %).

Rezultatul l-ar putea face pe candidatul liberal să câştige al doilea tur, care va avea loc la 26 noiembrie. Postul este cu atât mai disputat cu cât a fost ocupat de Lech Kaczynski până când acesta a devenit preşedinte, în decembrie 2005.

Pentru consiliul municipal, PO s-a distanţat de PiS, având 43,4% din voturi, faţă de 30,2, potrivit unui sondaj al televiziunii TVN.

La Wroclaw, oraş mare din sud-vest, PO a obţinut 42 % din voturi, faţă de cele 22 la sută obţinute de PiS, potrivit unui sondaj al institutului Pentor. La Cracovia, rezultatele au fost similare.

Stânga social-democrată a reuşit să se redreseze în marile oraşe. Probabil a avut de beneficiat din alianţa inedită încheiată cu centriştii din mişcarea anticomunistă Solidaritatea. În schimb, extrema dreaptă ultracatolică Liga familiilor poloneze a fost învinsă categoric, obţinând rezultate de genul 2 sau 3 %.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase