Liberalul Suciu, nemulţumit că Europa profită de medicii pregătiţi în România

De Cristina Ghilea
9Comentarii
lorica Cherecheş şi Nicolae Suciu
lorica Cherecheş şi Nicolae Suciu
Cu aceste salarii trebuie să se permită evaluarea profesională a corpului medical, consideră el.

Candidaţii PNL Florica Cherecheş şi Nicolae Suciu şi-au prezentat, joi, în conferinţă de presă, programele de Învăţământ respectiv Sănătate, cu care se înscriu în cursa pentru fotoliile de parlamentari. Cherecheş a arătat că proiectele sale sunt o prelungire a muncii depuse în mandatul anterior. Dintre acestea a punctat promovarea şcolii profesionale dar şi legea care înlesneşte adopţiile adopiilor în familii.

A mai pomenit şi legea pentru combaterea ambroziei respectiv demersurile pentru oprirea poluării olfactive produse de ferma Nutriporc.

„M-am adresat la Ministerul Mediului şi vreau să vă spun că se fac progrese în a clarifica situaţia, în a vedea care sunt modificările care trebuie aduse legislaţiei pentru eliberarea autorizaţiei de mediu, astfel încât anul viitor, când expiră autorizaţia de mediu a acestei ferme, să nu mai poată fi eliberată în aceleaşi condiţii”, spune liberala.

În afară de preocupările în curs, deputata spune că, odată ajună în parlament se va axa pe flexibilizarea Codului Muncii, pe fondul penuriei de forţă de muncă calificată în zonele cu dezvoltare economică bună.

Andronescu, la blocare

„Ca parlamentar, am uzat de toate instrumentele de care am dispus ca să propun modificarea legii educaţiei pentru promovarea educaţiei duale. Toate demersurile au fost blocate de comisia de învăţământ din Senat, a cărei preşedinte este dna Ecaterina Andronescu, cea care în 2009 a desfiinţat şcolile profesionale şi care continuă să oprească orice demersuri”, acuză deputata Cherecheş.

Amendamentele propuse de ea, aprobate de Camera Deputaţilor, s-au blocat în sertarul comisiei de învăţământ a Ecaterinei Andronescu, acuză deputatul. „Probabil că PSD spune ce e bine să se audă dar până la urmă fac ce doresc, în funcţie de interesul pe care-l au”, e acuzaţia sa.

Admitere în licee

„Nu pot fi de acord că tinerilor care nu-şi iau BAC-ul li se dă ajutor de şomaj imediat. Aceasta nu e o protecţie socială corectă. Mai bine i-am ajuta să îşi afle cursuri de calificare pe care să le plătim noi, statul”, susţine Cherecheş.

Spune că va relua încercarea de a introduce examenele de admitere în licee şi a bacalaureatului diferenţiat în funcţie de specializarea liceului, cu acces diferit spre Universităţi. „În acest fel, cei care nu reuşesc să ia BAC-ul vor avea o certificare, nu o diplomă fără valoare”, susţine deputatul, afirmând că îşi păstrează şi în această campanie sloganul de la alegerile trecute, „Suflet pentru Oradea”.

„Acasă”

„Când vin acasă, sunt ca acasă întotdeauna”, şi-a început intervenţia Nicolae Suciu, prof. univ. dr. de obstetrică-ginecologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti. A răspuns, astfel, unei acuze venite de la pesedistul Felix Cozma, care-l descria ca pe un bihorean înstrăinat în capitală, care merge „acasă” la o locuinţă din Bucureşti şi nu în Oradea, ca restul aleşilor bihoreni.

Expunând programul Sănătate al PNL, acesta a anunţat că, în calitate de viitor parlamentar va susţine măsurile de combatere a migrării cadrelor medicale. „Trebuie să acceptăm că aparţinem marii Comunităţi Europene dar asta nu înseamnă că resursa umană pregătită la noi e îndreptăţită să facă acord de îngrijire a sănătăţii în alte părţi. Ei nu au contribuit la formarea profesională şi beneficiază totuşi. Ce trebuie, deci, să facem noi, ca să nu fie motivaţi absolvenţii universităţilor de medicină din România să plece. Grila salarială trebuie fie mai raţională”, propune el. Susţine că PNL vrea ca după 1 iulie 2017 să dubleze salariul medicilor.

„Cu aceste salarii trebuie să se permită evaluarea profesională a corpului medical. Achiziţia lui din universitate trebuie mereu adăugată cu noi cunoştinţe, conform trendului şi achiziţiilor ştiinţifice. Cu părere de rău, ca preşedinte al Societăţii Române de Ginecologie, în spitalul pe care îl conduc şi în alte spitale, aproape 40% dintre colegi nu respectă obligaţia de achiziţie de 200 de puncte de educaţie medicală continuă în cinci ani. Nu ar trebui să continue să ofere servicii de asistenţă medicală dar nici n-am instrumentul să-i spun că trebuie să înceteze şi să meargă să se formeze profesional”, declară profesorul. El crede că oferta salarială trebuie dublată de interesul medicilor pentru propria pregătire. A punctat şi promisiunea creşterii salariale pentru asistentele medicale.

În mod inedit, Suciu a expus şi angajamente pentru creşterea demografică – un program subvenţionat de reproducere asistată dublat de diminuarea impozitului pentru familiile cu mai mult de trei copii.

Prematuri

„Nu pot intra în polemică cu o persoană care nu este în domeniul medical”, a mai spus Suciu. Acesta a răspuns unei pretenţii de scuze publice, cerută de Cozma, în uma unei declaraţii a lui Suciu că dintre copiii prematuri s-ar dezvolta neadaptaţii şi delincvenţii.

Candidatul liberal a intrat în detalii de statistică medicală arătând că naşterea prematură este asociată cu foarte multe afecţiuni medicale.

„Neadaptarea socială, abandonul şcolar, le găsim preponderent la cei născuţi prematur”, a mai spus el, concluzionând că prematur nu înseamnă neapărat delincvent.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor