Liberi să experimenteze maşinăriile lui Da Vinci

De Camelia Busu
Reactualizat la:
Liberi să experimenteze maşinăriile lui Da Vinci
Atât copiii cât şi adulţii se pot bucura de machetele interactive create după schiţele lui Leonardo Da Vinci, expuse la MoO Kids – Muzeul Copiilor.

Un loc de a petrece timpul în joacă, dar şi învăţând, s-a deschis marți, la Muzeul oraşului Oradea – Complex Cultural. Este vorba despre MoO Kids – Muzeul Copiilor, care oferă atât copiilor dar şi celor mari expoziţia „Schițe și mecanisme, în realitate și jocuri virtuale Leonardo da Vinci”.

Curioşii pot intra la MoO Kids pe la caserie, unde au şi un loc de aşteptare şi acces la toalete. E important de ştiut că intrarea în expoziţie se face la ore fixe. Ultimul grup intră la ora 17:00 în luna octombrie, respectiv la ora 16:00, începând cu luna noiembrie. Accesul este controlat, pentru a putea asigura un flux de vizitatori care să se bucure de toate obiectele, supraveghetorii dând detalii despre fiecare aparat. Accesul grupurilor de peste 10 persoane se face prin programare.

„Am văzut expoziţia în Debreţin şi m-am gândit că este momentul să testez acest spaţiu. Expoziţia este vastă, cu exponate interactive, jocuri şi ochelari VR”, spune managerul Muzeului oraşului Oradea, Angela Lupşea. Momentul este binevenit, cu atât mai mult cu cât anul 2019 marchează și împlinirea a 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci.

Proiect de 15 ani

Expoziția este realizată în colaborare cu Attila Kun, administratorul ei, respectiv Lajos Antal, realizatorul obiectelor create după schițele inventatorului Leonardo da Vinci. Tâmplarul Lajos Antal, din Cauaceu, spune că studiază lucrările lui Leonardo Da Vinci de 15 ani. Iniţial, a lucrat pentru un profesor italian. Timp de şase ani, a realizat 35 de maşinării Da Vinci în mai multe copii, pentru trei muzee Da Vinci din Italia, cu sediul central în Torino.

Prima serie de maşinării a fost expusă în 2008, la Moara Răsărit. Expoziţia cuprindea 31 de piese, reproduceri la scară destul de mare a unor cunoscute invenţii concepute de Leonardo Da Vinci, de la mitralieră şi tanc, la paraşută şi bicicletă, de la planor la tun.

Exponatele realizate la propunerea profesorului italian au fost expuse şi în Roma, iar anul trecut, au făcut obiectul unei expoziţii la Debreţin. Dar, la propunerea managerului Muzeului oraşului Oradea, Angela Lupşea, Lajos Antal a dorit să reia această expoziţie şi la Oradea. În MoO Kids – Muzeul Copiilor sunt expuse acum 25 de machete, majoritatea interactive. Unele din ele au făcut parte din expoziţia din 2008, altele sunt lucrate în ultimul an. Doar pentru machetele la care se folosesc ochelarii VR, el a lucrat timp de patru luni. Este o expoziţie vastă, a treia şi a patra sală fiind dedicate numai jocurilor.

În lumea lui Da Vinci

Vizitatorii vor putea experimenta senzația zborului, alunecarea, căderea, efectele gravitației asupra corpului uman și prin intermediul ochelarilor VR, puși la dispoziție de către organizatori. Se poate vedea principiul după care funcţionează un rulment, cum arată un anemometru şi un anemoscop, cum şi-a imaginat Da Vinci mănuşa membranată sau mitraliera, cum şi-a imaginat mecanismul cu şurub melcat, laminorul sau tiparniţa. Din cele aproape șase mii de pagini de notițe, majoritatea cuprind concepte mecanice. Multe dintre aceastea, spune Lajos Antal, nu au putut fi reproduse pentru că nu au putut fi demontate machetele originale sau doarece informaţiile din notiţe sunt răsfirate pe mai multe pagini, nefiind foarte clar de care machetă aparţin.

O lecţie de şcoală ţinută în această expoziţie va ţine cu siguranţă captivă atenţia elevilor, timp de o oră. Costul unui bilet este de 10 lei / persoană (copil, adult). Pentru informații despre bilete și rezervări, puteți apela numărul de telefon: 0359-191096, sau la adresa de email: contact@muzeulmoo.ro sau pe site-ul www.muzeulmoo.ro.

Expoziţia va rămâne deschisă până în aprilie 2020, şi în funcţie de interesul pentru aceasta, perioada mai poate fi prelungită. Până în aprilie, se vor aduce pe parcurs piese şi jucării noi, pentru a păstra viu interesul vizitatorilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !