Liberi „să închinăm” la serviciu

2Comentarii
Liberi „să închinăm” la serviciu
ORADEA – Un pahar cu vin servit în timpul orelor de serviciu nu contravine cu nimic prevederilor în vigoare, stipulate de noua lege a securităţii şi sănătăţii în muncă, prin care ne aliniem la normele UE.

Prin Legea nr. 319/2006 este abrogat Decretul nr. 400, vechi de peste 20 de ani, în care se făcea referire specifică la interdicţia de a consuma băuturi alcoolice în intervalul orelor de muncă.
„Legea nr. 319/2006 şi normele metodologice de aplicare a acesteia nu cuprind nici o prevedere referitoare la o astfel de interdicţie”, spune Loredana Şuta, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor. Asta nu înseamnă însă că angajaţii au acum libertatea de a se prezenta la locul de muncă în stare de ebrietate. „Angajatorul poate să prevadă obligaţii şi interdicţii în acest sens, atât prin fişa postului, cât şi prin regulamentul intern al companiei”, specifică purtătorul de cuvânt al ITM Bihor.

Respect
Deşi Decretul nr. 400/1981 este abrogat, Legea nr. 319 cuprinde o serie de obligaţii ale lucrătorilor care, în mod indirect, presupun o luciditate incompatibilă cu consumul de alcool. „Fiecare lucrător trebuie să îşi desfăşoare activitatea, în conformitate cu pregătirea şi instruirea sa, precum şi cu instrucţiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu pună în pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională atât propria persoană, cât şi alte persoane care pot fi afectate de acţiunile sau omisiunile sale în timpul procesului de muncă”, stipulează articolul 22 al Legii nr. 319.

În ceea ce priveşte reacţiile unor angajaţi vizavi de abrogarea Decretului nr. 400, acestea sunt diversificate. „Nu cred că e nevoie de o anumită lege care să te oprească de la a te turmenta în timpul serviciului. E vorba despre respectul fiecăruia faţă de el însuşi şi faţă de cei din jur. Am colegi care şi acum zece ani veneau beţi la muncă”, opinează Zoltan Kadar, tâmplar cu o experienţă de peste 20 de ani în câmpul muncii.

Claudia Curta2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor