Liceenii în război cu ţigările

Liceenii în război cu ţigările
ORADEA – Reprezentanţii Poliţiei de Proximitate, împreună cu cei ai Fundaţiei „Încrederea” s-au întâlnit ieri cu elevii claselor a IX-a de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, cu prilejul Zilei Naţionale Împotriva Fumatului, în cadrul unei acţiuni ce vizează tocmai prevenirea consumului de tutun.

Vârstă critică
„Ne-am adresat elevilor de clasa a IX-a pentru că ei sunt la vârsta la care încep problemele cu fumatul. Este vârsta critică şi încercăm să îi ferim de viciul acesta”, explică agentul-şef Florin Capriş, de la Poliţia de Proximitate.
„Suntem o fundaţie nonprofit şi în prezent derulăm două programe principale. Un program de consiliere a dependenţilor de alcool, tutun sau droguri şi unul de educaţie preventivă în liceele din Oradea.

În licee purtăm discuţii libere cu elevii, le prezentăm materiale video, care să-i ajute să ia o decizie responsabilă vizavi de aceste lucruri”, precizează Radu Nelu, de la Fundaţia „Încrederea”.
Cei doi le-au explicat liceenilor că tutunul este un drog stimulent care creează atât dependenţă fizică, cât şi psihică.

Ei le-au mai atras atenţia că ţigările conţin peste 3.000 de substanţe chimice, printre care se regăsesc şi arsenicul, DDT-ul (folosită ca otravă pentru şobolani), azbestul sau acetona.
„Acţiunile acestea sunt foarte importante, pentru că fenomenul de răspândire a fumatului este foarte accelerat. Impactul cel mai puternic asupra potenţialului fumător îl au datele concrete.

Degeaba se scrie o lozincă pe pachetele de ţigări, că tinerii nu se sperie. Văzând însă nişte imagini, este imposibil să nu cadă pe gânduri”, crede Iosif Eilender, directorul Colegiului.
La final, şase dintre cei mai activi liceeni din sală au fost recompensaţi cu premii, constând în tricouri şi jucării de pluş.

Ţigările scurtează viaţa
„Cred că oricărui om care fumează îi apare cel puţin o boală, chiar dacă el crede că nu i se poate întâmpla nimic. Ar trebui să se gândească la viaţa lui, pentru că şi după un simplu fum viaţa i se scurtează”, spune Olivia Fodor, elevă în clasa a IX-A.
„Toţi fumătorii au şanse mari să se îmbolnăvească de cancer sau alte boli. Sper ca într-o zi la noi în ţară să fie interzis fumatul de peste tot, pentru că şi nefumătorii sunt afectaţi atunci când stau în preajma fumătorilor”, crede colegul ei de clasă, Dan Pantiş.

Ovidiu Morcan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase