Liceenii renunţă la fumat!

ORADEA – 70 de elevi de la două licee orădene vor duce în perioada următoare o adevărată bătălie cu tentanţiile fumatului sau vor încerca să-i convingă pe alţi fumători înrăiţi să se lase de acest viciu. Tutun

Marea încercare se desfăşoară în cadrul unui proiect lansat în această perioadă în 15 judeţe din ţară, proiect care are ca şi temă „Controlul tutunului prin încurajarea renunţării la fumat – Adolescenţii renunţă la fumat”. În Bihor, în acest proiect sunt implicaţi 70 de elevi de liceu din clasele IX-XII. Jumătate din ei sunt de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” şi cealaltă jumătate de la Colegiul Tehnic Transilvania, cele două grupe fiind coordonate de către reprezentanţii Biroului Promovarea Sănătăţii din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Bihor. „Acest proiect e adresat adolescenţilor fumători care doresc să renunţe la acest comportament. A fost dezvoltat la nivel european de European Network For Young People and Tabaco în colaborare cu Guvernul Ţării Galilor. A fost implementat începând cu 2004 în 12 ţări europene. Din 2005 a venit şi în România fiind implement în judeţul Iaşi şi Timişoara”, a declarat Carmen Dinescu, biolog în cadrul Biroului Promovarea Sănătăţii. Programul este finanţat de Ministerul Sănătăţii şi implementat la nivel naţional de către Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi şi de Asociaţia Aer Pur, România.

Lupta cu tutunul

Scopul programului este acela de a determina adolescenţii fumători să renunţe la fumat şi să educe adolescenţii cât şi mediul lor familial în privinţa consecinţelor fumatului asupra sănătăţii lor şi a celor din jur. „Proiectul se adresează atât tinerilor care au experimentat consumul de tutun cât şi tinerilor nefumători ori celor care au renunţat la acest comportament cât şi voluntarilor. Acesta se va desfăşura în şase sesiuni interactive, pe grupuri de lucru mixte”, adaugă biolog Dinescu. În prima sesiune se va determina concentraţia de monoxid de carbon din aerul expirat. În a doua sesiune va avea loc motivarea, susţinerea şi încurajarea tinerilor care doresc să se lase de fumat. În a treia sesiune se va discuta despre dependenţa de tutun, apoi se va trece la următoarea sesiune în care se va discuta despre efectele tutunului asupra sănătăţii şi se va efectua un chestionar. În cea de-a cincea sesiune se vor prezenta avantajele renunţării la fumat iar în ultima sesiune se va determina din nou concentraţia de monoxid de carbon. „La final, elevul care ne-a convins că s-a lăsat de fumat, evaluând bineînţeles indicatorii amintiţi, va fi premiat cu un telefon mobil cu cartelă. Cel care se va clasa pe locul II va primi un MP3 Player iar cel de pe locul III va primi un stick de 4 giga”, promite Carmen Dinescu.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !