Licenta CET, la Curtea de Apel

De Cristina Ghilea
Chia daca a ramas fara licenta, Electrocentrale continua lucrarile din oras
Chia daca a ramas fara licenta, Electrocentrale continua lucrarile din oras
CET-ul rămâne fără licenţă pe transport şi distribuţie termie, în urma ordinului ANRSC.

2011 se încheia sub auspicii deloc favorabile pentru societatea de termoficare a Oradiei. Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), condusă de orădeanul Mircea Matei, fost consilier local PDL îi arunca în cârcă abuzuri şi ilegalităţi, plus ameninţarea cu suspendarea licenţei. Lucrurile păreau să se fi liniştit cu căderea Guvernului PDL şi instalarea USL-ului la putere. Asta până săptămâna trecută, când pe adresa Electrocentrale SA a ajuns ordinul de retragere a licenţei CET-ului, semnat de proaspăt inslatatul director Doru Ciocan, exponentul guvernului USL şi fost PSD-ist.

Deşi decizia ANRSC a fost deja atacată la Curtea de Apel, reprezentanţii Municipalităţii par împăcaţi cu situaţia.

La Curtea de Apel

„Am primit ordinul prin care suntem înştiinţaţi că ni s-a retras licenţa de funcţionare, semnat de dl. Ciocan. Am şi făcut demersurile pentru a acţiona în instanţă măsura, la Curtea de Apel”, spune Daniel Ţigan, director al Secţiei Termoficare din cadrul Electrocentrale SA. „Juriştii noştri au demontat toate punctele din notele de control ale ANRSC din iarnă, acestea vor fi argumentele noastre în contestarea de la Curtea de Apel. Încercăm să obţinem, într-o primă fază, suspendarea ordinului ANRSC până la judecarea pe fond”, precizează acesta.

La finele anului trecut, controlorii ANRSC susţineau că CET-ul a încasat sume necuvenite de la clienţi şi că ar trebui să le returneze. Nerespectarea legii, neconformare la măsuri impuse anterior, încasări necuvenite şi practicarea de preţuri mai mari decât cele reglementate sunt alte constatări ale ANTSC la Electrocentrale SA, în intervalul februarie-martie.

Rezolvarea nu e politică

Edilul şef Ilie Bolojan spucă că a luat la cunoştinţă ordinul ANRSC dar că nu-i atribuie nici valenţe şi nici rezolvări politice. Asta chiar dacă PSD-ul local, actual aliat al liberalilor în USL, prin liderii săi, a mai cârtit în trecut împotriva retehnologizării CET-ului exclusiv pe gaz. „Lucrurile sunt logice. S-a luat o decizie care nu mai putea fi retractată. Comisiile respective din ANRSC au fost la Oradea, au făcut controale şi au constatat nişte lucruri, în baza cărora au propus suspendarea licenţei. Acum să vină să spună că n-au constatat nimic?! Decizia a fost luată şi era numai o chestiune de timp până la emiterea ordinului. O astfel de decizie luată, chiar într-un mediu politic clar, nu poate fi schimbată. Rezolvarea situaţiei nu mai poate fi politică, rămâne pe instanţă”, consideră primarul Ilie Bolojan. Singura preocupare a edilului faţă de această situaţie ar fi dacă afectează sau nu proiectul de retehnologizare a CET-ului. „În momentul de faţă nu afectează proiectul pentru că licenţa se referă la transport şi distribuţie, nu la producţie”, spune Bolojan.

De altfel, pe moment cel puţin, joaca de-a licenţa cu autorităţile statului nu afectează nici orădenii. Conform legii, Consiliul local ar trebui să-şi desemneze un alt operator pentru transport şi distribuţie termie prin licitaţie, în termen de 90 de zile.

Ce zice Ordinul ANRSC

„Începând cu data(20.06.2012) prezentului ordin se retrage Licenţa nr. 0593 din 13.07. 2009(…) pentru activităţile de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, eliberată prin ordinul preşedintelui ANRSC operatorului Electrocentrale SA”, se arată în documentul semnat de Doru Ciocan.

CET Oradea tine apa in calorifere si vara

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !