Liceul Lorantffy Zsuzsanna, in santier

1Comentariu
Liceul Lorantffy Zsuzsanna, in santier
Reabilitarea şi dotarea Liceului Reformat e finanţată în principal prin Programul Operaţional Regional.

Lucrările la Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna” continuă. Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei ne-a comunicat stadiul în care se află lucrările de reabilitare a şcolii. Se are în vedere reabilitarea şi modernizarea a 4.632 metri pătraţi, dotarea cu mobilier şi alte echipamente moderne, inclusiv echipamente IT. De asemenea, va creşte gradul de accesibilitate pentru elevii cu dizabilităţi.

A scăzut valoarea

Lucrările se întind pe doi ani, contractul de execuţie a lucrărilor fiind semnat cu firma SC Abed Nego Com SRL, în octombrie anul trecut. Iniţial, valoarea totală a proiectului era de 7,6 milioane lei noi, din care 6 milioane reprezintau fonduri europene nerambursabile. Valoarea proiectul a scăzut, însă, din cauza faptului că proiectanţii – Proiect Bihor şi Tamas Emodi – estimaseră o valoare mult mai mare pentru contractul de execuţie decât suma pentru care s-a semnat, până la urmă, contractul.

Potrivit spuselor directorului DMPFI, Marcel Boloş, proiectantul estimase 5,2 milioane de lei noi pentru contractul de execuţie, în timp ce ulterior Abed Nego Com a semnat cu Primăria pentru doar 2,3 milioane lei! „A şi avut loc o discuţie între domnul primar şi executant, în care i s-a atras atenţia constructorului să se încredeze în suma licitată”, ne-a declarat Boloş. Suma astfel economisită – circa 2,9 milioane lei noi – va merge spre un alt proiect finanţat prin POR, pe regiunea Nord-Vest, ne-a informat Boloş. Astfel, proiectul ajunge în final la un cost de 4,7 milioane lei noi, iar cotele de finanţare scad proporţional. Diferenţa dintre cuantumul contractului de execuţie şi suma finală reprezintă investiţiile materiale ce vor fi făcute în şcoală, plus contractele de promovare (SC Marker SRL – 8.540 lei fără TVA), de audit (SC ACF Confident SRL – 49.000 lei fără TVA) şi pentru dirigenţie de şantier (Jakabffty Ladislau – 59.000 lei).

Ce s-a făcut

Până în prezent, tencuielile de la subsol au fost date jos, s-au desfăcut pardoselile, s-a acoperit cu stratul de pietriş şi grilaj de fier şi s-a turnat betonul. De asemenea, se lucrează la drenajul interior care parţial este realizat. Şarpanta este refăcută, la fel şi ţigla de pe acoperiş. Urmează soluţia de ignifugare şi tratare pentru şarpantă.

Tencuielile de ciment şi socluri au fost desfăcute în proporţie de 70%, în timp ce lucrările la instalaţiile de paratrăsnet au fost realizate deja 100%. De asemenea, s-a început reasfaltarea curţii liceului.

CĂLIN CORPAŞ1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor