Licitaţie cu un mare favorit: RER

4Comentarii
Licitaţie cu un mare favorit: RER
În această perioadă Primaria Oradea evaluează ofertele primite în cadrul licitaţiei pentru concesionarea a nouă parcuri orădene, pentru următorii trei ani. E vorba despre aceleaşi nouă parcuri ca şi cele concesionate în 2009 pe durata unui an: Parcul 1 Decembrie, Libertăţii, Petofi, Brătianu, Traian, Onisifor Ghibu, Parcul Arenei Antonio Alexe, Piaţa Devei şi Piaţa Ghioceilor.

Patru firme orădene au depus oferte. Mai puţine ca anul trecut când, efectiv a fost bătaie pe parcuri. De altfel, licitaţia de anul trecut a fost una cu cântec, în condiţiile în care nu toţi ofertanţii care au propus şi preţul cel mai mic au şi câştigat. În unele cazuri s-a mers pe oferta cea mai mică ca şi preţ, iar în alte situaţii firma cu oferta cea mai ieftină a fost respinsă, din varii motive. Adenandra SRL, o firmă orădeană cu sediul social în Bdul Ştefan cel Mare, a venit anul trecut cu preţuri mult sub cele propuse de concurenţă. Ca atare, i-au şi fost atribuite trei din cele nouă parcuri. Şi nu orice parcuri: Parcul 1 Decembrie, Parcul Brătianu şi Parcul Petofi. Şi pentru celelalte şase parcuri Adenandra avusese oferta cea mai bună, însă a renunţat să le preia în concesiune, din cauza arealului prea mare ce trebuia acoperit. La licitaţia din această lună, cu o miză şi mai mare – concesiunea pe trei ani – Adenandra nu a mai reuşit să-şi surprindă concurenţa, eşuând în a propune preţul cel mai bun pentru vreunul dintre parcurile în cauză! Atât RER, cât şi Total Pres Eco sau Kaluna s-au prezentat cu oferte mai bune.

Alţi câştigători de anul trecut, firma locală Nikolson Trading (pentru Parcul Arenei Antonio Alexe) cât şi bucureştenii de la Garden Center Grup (pieţele Devei şi Ghioceilor), nu au mai participat anul acesta la licitaţie. Dovadă că nu le-a fost prea rentabil.

Ofensiva RER

RER Ecologic Service are acum preţul cel mai mic pentru şase dintre cele nouă parcuri. Doar Parcul Libertăţii, Parcul Antonio Alexe şi Piaţa Devei au „scăpat” de ofensiva RER, fiind ofertate mai avantajos de firmele Kaluna, respectiv Total Prest Eco SRL.

Anul trecut, RER a câştigat patru parcuri, însă în cazul Parcului Libertăţii şi-a adjudecat licitaţia de pe locul trei. Mai mult, RER a câştigat Parcul Traian de pe poziţia a patra! La acea vreme, Emil Benţan, responsabil pe spaţii verzi în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei, ne explica că peste tot unde firma desemnată câştigătoare a avut o ofertă ca preţ mai scumpă decât a concurenţei, s-a întâmplat aşa deoarece celelalte societăţi au avut probleme la capitolul „documente justificative”. „Să ştiţi însă că o licitaţie nu înseamnă doar preţ! Au fost descalificaţi pentru diferite chestiuni”, ţinea să ne precizeze Benţan în decembrie anul trecut.

Ce va face Primăria?

Pentru licitaţia din acest an RER şi-a făcut temele de casă, venind cu preţuri mici. Rămâne de văzut dacă Primăria le va găsi „reriştilor” nod în papură, aşa cum le-a găsit anul trecut altor firme, sau se va merge exclusiv pe mâna preţului, neţinând cont de alte criterii, precum performanţa firmei.

În acest context, mai merită amintite aprecierile primarului Ilie Bolojan pentru firmele ce au îngrijit parcurile orădene în 2010. În repetate rânduri, edilul-şef le-a mulţumit societăţilor ce s-au ocupat de parcurile concesionate. Iată însă licitaţia ce se află acum în stadiul de evaluare s-ar putea să reaşeze RER Ecologic Service ca şi client preferat al municipalităţii orădene atunci când vine vorba despre contracte publice pentru salubrizare şi amenajare peisagistică.

În altă ordine de idei, Primaria Oradea va trebui să decidă cât de curând dacă îşi păstrează cota de acţiuni de la RER sau dacă se retrage din această asociere cu acţionarul majoritar din Germania…

CĂLIN CORPAŞ

Oferte

Oferte

Parc 1 Decembrie
RER Ecologic Sevice – 466.474 lei
Adenandra SRL    - 506.825

Parcul Libertăţii
Kaluna SRL – 152.870
RER Ecologic Service – 154.994
Adenandra SRL – 157.392

Parcul Arena Antonio Alexe
Total Prest Eco SRL – 70.031
RER Ecologic Service – 72.619
Kaluna SRL – 75.820

Parcul Onisifor Ghibu
RER Ecologic Service – 32.710

Parcul Brătianu
RER Ecologic Service – 364.076
Adenandra SRL – 369.575

Parcul Petofi
RER Ecologic Service – 290.585
Adenandra SRL – 297.498
Total Prest SRL – 319.382

Piaţa Devei
Total Prest SRL – 20.602
RER Ecologic Service – 22.486

Piaţa Ghioceilor
RER Ecologic Service – 61.850
Total Prest SRL – 62.400
Kaluna SRL – 64.498

Parcul Traian
RER Ecologic Service – 72.580
Kaluna SRL – 77.790

Castigatorii licitatiei in 2010

În 2010

Parc 1 Decembrie
Adenandra SRL    - 131.248

Parcul Libertăţii
RER Ecologic Service – 34.831

Parcul Arena Antonio Alexe
Nikolson Trading – 69.816

Parcul Onisifor Ghibu
RER Ecologic Service – 32.710

Parcul Brătianu
RER Ecologic Service – 23.800

Parcul Petofi
Adenandra SRL – 70.702

Piaţa Devei
Garden Center Grup SRL – 15.388

Piaţa Ghioceilor
Garden Center Grup SRL – 48.535

Parcul Traian
RER Ecologic Service – 31.527

 

Taguri:


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor