Liderii rromilor, la instruire

60 de lideri rromi ai comunitatilor din judet s-au adunat luni la Oradea pentru a dezbate rolul cetatenilor de etnie rroma în societate. La întâlnire a luat parte si un reprezentant al Agentiei Nationale pentru Rromi.

Întâlnirea de luni face parte din cadrul proiectului Actiuni locale din judetul Bihor, program initiat de Fundatia „Ruhama” si implementat în colaborare cu Prefectura Bihor.
Studiul realizat de Fundatia „Ruhama” a scos la iveala o serie de probleme cu care se confrunta în prezent comunitatile de rromi din judet.

În urma studiului realizat în Alesd, Batar, Curtuiseni, Diosig, Dobresti, Ineu, Lugasu de Jos, Holod, Osorhei, Sacueni, Tileagd si Tinca s-a conchis ca principalele probleme sunt în domeniile administrative, locuri de munca, educatie, sanatate si infrastructura.

În cadrul programului s-au desfasurat si trei sesiuni de cursuri adresate liderilor civici rromi privind comunicarea si participarea la actul decizional, cetatenie activa si planificare strategica si drepturi civile si politici sociale.

Conform reprezentantilor „Ruhama”, scopul acestui program este de a sprijini comunitatile de rromi sa-si cunoasca drepturile si obligatiile cetatenesti. „Mai vrem sa-i încurajam în utilizarea pârghiilor administrative pe care le au la îndemâna pentru a se implica activ în rezolvarea problemelor comunitatii”, a precizat Alina Cotuna.

Problemele lor

Studiul a confirmat ca majoritatea rromilor din cele 12 comune nu au acte de proprietate pe case, unii neavând nici acte de stare civila sau de identitate.
Veniturile rromilor sunt formate din ajutor social, alocatie, munca de zilier, culesul buretilor si fructelor.

De asemenea, doar în cinci localitati s-au gasit câtiva rromi angajati cu carte de munca.

Cristian Horgos