Linia nouă de tramvai, la pachet cu exproprieri de case

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
30Comentarii
Viceprimarul Florin Birta anunţă amenajarea a 300 de locuri de parcare în curţile din spatele blocurilor de pe Calea Aradului
Viceprimarul Florin Birta anunţă amenajarea a 300 de locuri de parcare în curţile din spatele blocurilor de pe Calea Aradului - © Foto:C.GH.
Executivul orădean începe anul „abrupt”: parcările de pe Calea Aradului se mută de pe şosea în curţile blocurilor, pe terenul ocupat acum de case şi garaje legale.

Şantierul liniei noi de tramvai va crea un disconfort major celor care tranzitează zona dar mai ales riveranilor şi unora dintre cei care au proprietăţi în curţile blocurilor de pe Calea Aradului. Proiectul prevede că linia va fi construită chiar pe mijlocul străzii, motiv pentru care e nevoie de amenajări adiacente de amploare.

„Când vremea ne va permite vom începe lucrările la linia de tramvai de la intersecţia Calea Aradului cu Aviatorilor. Vom începe, efectiv, construcţia liniei de tramvai pe mijlocul străzii Calea Aradului”, a anunţat marți, viceprimarul Florin Birta, în conferinţă de presă alături de primarul Ilie Bolojan şi viceprimarul Mircea Mălan.

Birta a precizat că proiectul presupune că „banda de parcări care e folosită în acest moment pe ambele sensuri de mers” pe Calea Aradului, va fi desfiinţată, pentru a păstra două benzi pentru traficul rutier. Asta presupune anularea, de pe şosea, a aproximativ 200 de locuri de parcare: câte 50 pe carosabil, pe ambele părţi, plus cele de pe trotuare.

Două soluţii, multe exproprieri

„Am căutat soluţii să relocăm aceste locuri în spatele blocurilor, pentru a nu-i afecta pe locuitorii acestor blocuri, mai ales pe cei care au maşini. Am venit cu două propuneri”, spune Birta. Prima dintre ele se referă la terenul din spatele blocurilor, în perimetrul cuprins între Calea Aradului – strada Vlădeasa – strada Fagurelui, unde s-ar amenaja aproximativ 200 de locuri de parcare. „Pentru acestea, vom trece la exproprierea a trei imobile care sunt situate – una chiar aici, în colţul străzii Vlădeasa, care va asigura acces în curtea respectivă şi încă două pe strada Fagurelui şi 12 garaje care sunt construite cu autorizaţie de construcţie şi pe terenul concesionat de la primărie, acestea fiind răscumpărate”, spune vicele. Adiacent, mai sunt 10 garaje, de asemenea cu acte în regulă, care vor fi şi ele demolate.

Peste drum, ar urma să se facă 100 de locuri de parcare, în perimetrul Calea Aradului – H.Ibsen – Corniţelului – Lelelor, unde se vor expropria trei case de pe strada Lalelelor.

Între amenajările propuse figurează şi deschiderea a trei căi de acces la aceste parcări, două spre strada Fagurelui şi una spre Lalelelor.

În Consiliul local

Costurile lucrărilor de amenajare urmează să fie votate în Consiliul local în şedinţa din această lună. Săptămâna aceasta au fost informaţi proprietarii, săptămâna viitoare se va trece la evaluarea bunurilor care vor fi expropriate. Vicele spune că cei vizaţi au cam 6 luni să îşi părăsească locuinţele, lucrările urmând să înceapă în mai sau iunie.

„Va fi un disconfort dar, în final, vor scăpa şi ei de disconfortul de a avea casele în mijlocul cvartalelor de blocuri”, consideră viceprimarul Birta.

Din proiectul liniei noi de tramvai a fost executată deja bucla de la intersecţia Decebal – Primăriei – Calea Aradului. În acest an ar urma ca proiectul să continue, pe traseul Calea Aradului – depou OTL SA – Cantemir.

 30Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor