Linie telefonică pentru sinucigaşi la Oradea

ORADEA – În curtea Spitalului Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Oradea a apărut de câtva timp o clădire modernă şi luminoasă.

Dacă în luna septembrie a anului trecut pe acest loc se afla încă vechea popicărie a spitalului, în trei luni clădirea nouă a fost înălţată, tencuită, zugrăvită şi dotată cu ceea ce este necesar: de la instalaţii sanitare şi termopane până la mobilier. „A trebuit să ne mişcăm repede, deoarece cele 11 miliarde de lei vechi primiţi de la Guvern erau pe fila de buget a anului trecut, deci trebuiau cheltuiţi în 2007”, afirmă dr. Gheorghe Oros, managerul spitalului care promite că peste cel mult două luni, centrul va începe să şi funcţioneze.

„În prezent trebuie să mutăm acolo o parte din pacienţii din Pavilionul III, unde acum este şantier, deoarece am mai construit un nivel. În centrul cel nou, pacienţii se vor putea relaxa şi în acelaşi timp trata prin artă în salonul de pictură, croitorie, ţesături ori tâmplărie. Am angajat deja doi ergoterapeuţi, amândoi fiind absolvenţi ai Facultăţii de Arte”, precizează dr. Oros.

Linie pentru sinucigaşi

Dr. Oros intenţionează să vină şi în sprijinul bihorenilor care au gânduri sinucigaşe, numărul acestora crescând considerabil în ultima perioadă. „Vom avea un telefon de criză, la care va putea suna orice persoană cu depresie în criză, şi care prezintă pericol suicidar. La celălalt capăt al firului se va afla o echipă formată din psiholog, psihiatru, ergoterapeut, preot, care vor oferi consiliere psihiatrică”, promite managerul.

Centru de memorie

Un alt proiect vizează deschiderea unui centru de memorie în incinta Centrului de Sănătate Mintală a spitalului. Şi aici, o echipă complexă, formată din diferiţi medici, se va ocupa de bolnavii suferinzi de demenţa Alzheimer. „Un astfel de centru se mai găseşte doar la Bucureşti. Din păcate numărul pacienţilor suferinzi este în contiună creştere. Aici va fi nevoie de o preocupare mai specială”, adaugă dr. Oros.

Bloc pentru medici

În spitalul pe care îl conduce, dr. Oros duce lipsă de medici psihiatri. În acest moment există 10 posturi vacante la care se adaugă alte două pe secţia de Neuropsihiatrie Infantilă. „Sperăm că vor veni şi medici rezidenţi ori chiar cei care nu şi-au luat rezidenţiatul dar urmează pregătirea asistată, urmând ca în maximum trei ani să-i ia şi examenul de rezidenţiat. Pentru a atrage medicii, intenţionez să demarez un proiect de construcţie a unui bloc de locuinţe pentru aceştia, amplasat în curtea spitalului”, ne mărturiseşte Oros.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !