Lista medicamentelor compensate se va schimba, a spus ministrul Sanatatii, la Timisoara

De Delia S. Barbu
Vasile Cepoi
Vasile Cepoi
„Decât să avem persoane cu diabet, cancer sau hepatită pe listele de aşteptare şi, în acelaşi timp, să plătim anual câte 20 de milioane de euro numai pentru nişte expectorante, prefer să fim înjuraţi şi să le scoatem pe cele care pot fi suportate de pacient fără să-l expună la nici un risc”, a declarat, sâmbătă, la Timişoara, Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii.

Sute de medici de familie din întreaga ţară s-au întâlnit, sâmbătă, la Timişoara cu Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii. Acesta le-a vorbit despre noua lege a sănătăţii, despre pachetul de servicii de medicale de bază, dar şi depre medicina de familie. „Trebuie o nouă lege a sănătăţii pentru că actuala are peste o mie de modificări.

În plus, Europa are noi directive la care trebuie să aderăm şi a venit şi criza peste noi. În prezent, există comportamente vicioase între partenerii din sănătate, toată lumea se plânge de toată lumea, fără să spună care prevederi din sistem duc la această situaţie. De aceea, am cerut părerile asociaţiilor de pacienţi, ale celor profesionale, ale Colegiului medicilor, ale asociaţiilor patronale sau consiliilor judeţene”, a spus ministrul Vasile Cepoi. Proiectul de lege este încă pe site-ul ministerului.

În ceea ce priveşte pachetul de servicii de bază oferit pacienţilor, ministrul spune că „la ora actuală e foarte generos, dar nu se poate acorda”. „Se lucrează în prezent la un pachet de servicii de bază care să fie acoperit pe principiul riscului financiar şi al riscului medical. Sigur că ne va înjura toată lumea. Dar, decât să avem persoane cu diabet, cancer sau hepatită pe listele de aşteptare şi, în acelaşi timp, să plătim anual câte 20 de milioane de euro numai pentru nişte expectorante, prefer să fim înjuraţi şi să le scoatem pe cele care pot fi suportate de pacient fără să-l expună la nici un risc. Nu e vorba că va plătit cineva, ceva în plus”, a spus Vasile Cepoi.

Ministrul recunoaşte că „medicina de familie s-a birocratizat inadmisibil de mult” şi spune că „în prima fază, propunerea noastră este ca medicul de familie să devină manager de caz pentru anumite boli cronice cu impact, precum diabetul. De exemplu, în cazul unui pacient cu diabet, medicul de familie stabileşte planul, ia legătura cu diabetologul, cu nefrologul, cu cardiologul pentru acel caz. Se coordonează activ şi se plăteşte. Începem cu două, trei boli şi apoi îl dezvoltăm”, a exemplificat ministrul Sănătăţii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !