Listă nouă de medicamente

1Comentariu
Listă nouă de medicamente
BUCURESTI/ ORADEA - După cum a promis ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi la Oradea în luna mai, forma finală a noii liste cu medicamente gratuite şi compensate care va intra în vigoare de marţi, aduce o creştere considerabilă pe fiecare sublistă.

Astfel, sublista A, care conţine medicamente de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 90% din preţul de referinţă va avea 156 de denumiri comune internaţionale (DCI-uri) faţă de 119 câte erau până în prezent. Această sublistă este formată doar din medicamente generice, medicamente care prezintă aceeaşi calitate ca şi produsele originale, oferind o alternativă la tratamentul cu produsele originale, însă la un cost mult mai ieftin. „Sublista A este formată pentru prima oară doar din medicamente ieftine, pentru a avea acces la ea un număr mai mare de bolnavi”, declara pe 20 mai la Oradea ministrul Nicolăescu.

Sublista B, care conţine medicamente în regim de compensare 50% din preţul de referinţă, este formată din medicamente originale la care se adaugă şi unele generice. Noua listă va avea cu 58 de DCI-uri în plus, adică 216 în loc de 148 , câte erau până în prezent. Şi în cadrul acestei subliste ca şi în prima, fiecare grupă terapeutică a beneficiat de introducerea unor noi DCI-uri.

Multe şi gratuite

Cât priveşte sublista C, care este alcătuită din medicamente pentru boli cronice, în regim de compensare 100%, de care beneficiază atât asiguraţii cât şi pacienţii înscrişi în programele naţionale de sănătate, aceasta a suferit o creştere de DCI-uri cu până la 125%, cele mai mari creşteri înregistrându-se la cele adresate pacienţilor din cadrul programelor naţionale.

Şi aici este vorba în principal de subprogramul de tratament şi monitorizare a persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere, unde s-au introdus 51 de produse noi, creşterea fiind astfel de 125%.
Viorica Borz1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor