Liste lungi de aşteptare

1Comentariu
Numărul de donatori din Europa e mic, dar Bihorul e comparat cu Spania, ţara cu rata cea mai mare de donatori.

Numărul de donatori este mic în toată lumea, listele de aşteptare din Europa fiind foarte lungi. Astfel, la ora actuală, aproximativ 67.064 de persoane cu vârste între 25 şi 60 de ani, aşteaptă să primească o şansă la viaţă prin transplant. Din acest total, 52.000 de oameni aşteaptă să primească rinichi prin transplant, 7.000 necesită transplant hepatic şi 3.600 au nevoie de inimă nouă ca să mai poată trăi. Dar din cauza numărului mic de donatori, cel puţin 12 pacienţi pe zi din cei aflaţi pe listele de aşteptare mor tocmai pentru că nu au donator.

Cei mai mulţi donatori sunt din Spania şi Portugalia, ţări cu o medie de 35 de donatori la un milion de locuitori, comparativ cu ţările din vestul Europei care au 14 -15 donatori la un milion de locuitori.
Pentru a spori numărul donatorilor, experţii europeni au început de câţiva ani implementarea unei strategii comune pentru activitatea donării de organe în vederea transplantului şi şi-au perfecţionat metodele de tratament (pentru reducerea riscului respingerii grefelor) şi de organizare a unor cursuri regionale europene pentru tinerii medici şi formatorii de opinie.

Mulţi în ţară

În România, pe listele de aşteptare peste 2.000 de bolnavi sunt înscrişi şi aşteaptă să primească rinichi, alţi peste 300 speră să se ivească donatori pentru a beneficia de tranplant de ficat, alţi 60-70 de români bolnavi vor trăi doar dacă primesc în timp util câte o inimă nouă, prin transplant şi aproximativ 20-30 vor supravieţui dacă vor beneficia de transplant de plămâni (această operaţie însă nu se face transplant însă în România).

Viaţă în procente

Bilanţul efectuat recent la activitatea pe anul 2010 arată că rata de donare de la donator aflat în moarte cerebrală nu a fost eficient, informează managerul Pantiş, care precizează că în România, procentul acestui tip de donare a crescut în 2010 de la 3,5% la doar 4%.

Cu toate acestea, în judeţul Bihor, la Spitalul Judeţean Oradae 29 de pacienţi au intrat în moarte cerebrală şi dintre aceştia, 18 au fost donatori. Cu aceste cifre, judeţul Bihor a avut anul trecut o rată de donare asemănătoare cu cea a Spaniei, care e cea mai performantă ţară din Europa, acolo înregistrându-se 34 donatori la un milion de locuitori.

Dr. Pantiş informează că la 11 pacienţi (dintre cei 29 în moarte cerebrală anul trecut) nu s-a putut face prelevare de organe, şase dintre ei fiind depistaţi cu virus de hepatită B şi C, un pacient era instabil hemodinamic şi nu a mai putut fi menţinut pe ventilaţia mecanică şi doar patru familii au refuzat donarea de organe.

Otilia Sandor

Cu gândul la oameni

Cu gândul la oameni1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor