Literatura română sub comunism

Literatura română sub comunism
Aula Magna a Univeristatii oradene a fost ieri plina pâna la refuz de profesori, studenti, elite culturale, care au venit sa-l asculte pe cunoscutul critic literar Alex Stefanescu, autor al unei (aproape) singulare „Istorii a literaturii contemporane (1941-2000)”, aparuta în 2005.

Asteptat cu ardoare de toti iubitorii de literatura, invitatul a prezentat publicului ampla sa lucrare care l-a costat peste 10 de ani de munca, documentatie si adunare de informatii despre ceea ce a însemnat literatura româneasca într-una dintre perioadele sale cele mai grele, încorsetata în cea mai mare parte de comunism. Dar mai ales a vorbit despre ce a însemnat comunismul pentru scriitorul român, care a fost obligat sa recurga la compromisuri pentru a-si putea împlini menirea.

Literatura a supravietuit

Manifestarea a fost deschisa de criticul literar prof. Ion Simut, care a facut primele prezentari si remarci la creatia lui Stefanescu. Prelegerea distinsului oaspete a captat apoi, mai bine de o ora, asistenta.

„Criticul kamikadze”, cum a fost numit de Dan C. Mihailescu, a vorbit despre tratamentele aplicate scriitorilor în timpul comunismului, când peste 6.000 de carti au fost interzise. Restrângerea dreptului de a se manifesta liber în creatii a dus chiar la o inhibitie si o capitulare rusinoasa, multi scriitori devenind simple masini de scris în solda propagandei sistemului.

Ceea ce este însa important, spune Stefanescu, este faptul ca literatura româneasca a supravietuit în timp, datorita „vitalitatii, exuberantei si inventivitatii de tip latin. În aceasta carte omagiez supravietuirea literaturii românesti – si deplâng pierderile suferite”, a afirmat autorul. „Însa literatura este o expresie a libertatii, n-a fost inventata ca sa fie folosita la ceva, sa fie servitoare – ea este o printesa. Pe cât de mare este splendoarea literaturii, pe atât este si de fragila”, a concluzionat criticul.

O carte controversata

Alex Stefanescu a încercat sa scoata la lumina si sa explice în „cartea vietii lui”, dupa cum o numeste, ce anume s-a întâmplat cu literatura româneasca într-o epoca de „Siberie a culturii”, cum a fost numita perioada comunismului.

Cele 1.176 de pagini ale cartii, format mare, însotite de de 300 de fotografii adunate de-a lungul vremii, cu o serie de 110 scriitori adusi în prim-plan si un indice de peste 200 de personalitati literare, au constituit subiectul a numeroase controverse în presa.

Cel mai important repros care i s-a adus e faptul ca e scrisa într-un stil publicistic, si nu într-unul academic, de tip universitar, a spus Ion Simut, criticul oradean despre care Alex Stefanescu a declarat ca a scris „cel mai onest si mai competent comentariu asupra cartii mele”.

Laura Voicu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !