Locuinţă în locul gunoaielor

4Comentarii
Locuinţă în locul gunoaielor
Penuria de locuinte îi împinge pe oradeni la solutii extreme. La Primarie au fost depuse mai multe proiecte privind transformarea în spatii locative a boxelor de colectare a gunoiului de la parterul sau subsolul blocurilor cu ghena.

Arhitectul-sef Andrei Luncan afirma ca Primaria nu va aviza nici una dintre aceste proiecte. „Nu poti accepta asa ceva, boxa de gunoi nu poate fi o solutie. Solicitantii pot sa-si faca birouri în aceste spatii, dar nu vom accepta sub nici o forma locuinte”, ne-a declarat arhitectul-sef. Motivul pentru care municipalitatea se împotriveste transformarii în spatii locative a încaperilor destinate colectarii deseurilor menajere este de ordin juridic.

Legea locuintelor stipuleaza suprafata minimala a locuintelor, iar boxele de gunoi nu satisfac aceste conditii. Exista un proiect depus care prevede amenajarea într-o boxa a unei locuinte de 10 mp, din care suprafata utila a camerei si toaletei este de 8,94 mp.


Initiativele privind transformarea în locuinte a boxelor reprezinta continuarea fenomenului uscatorie, considera Andrei Luncan. „Uscatoriile s-au cam epuizat”, spune arhitectul-sef.

Mansardarea, în impas


Un alt motiv pentru care ghenele de gunoi au reusit sa trezeasca interesul este ca si mansardarile de blocuri au cam intrat în impas. În momentul de fata sunt depuse la Primarie trei proiecte privind mansardarea unor blocuri, doua pentru Iosia si unul pentru cartierul Nufarul, iar aproximativ zece proiecte de acest gen au fost respinse. Municipalitatea doreste mansardarea blocurilor, sustine arhitectul-sef, dar aceste proiecte sunt problematice.

Conditia preliminara a mansardarii este acordul tuturor locatarilor din imobilul respectiv; trebuie efectuata o expertiza tehnica, si e bine daca exista cartea tehnica a cladirii. Principala piedica este însa prevederea legala privind obligativitatea existentei ascensorului la cladirile cu minimum patru etaje plus parter. Reglementarile europene în domeniu sunt si mai stricte, impunând ascensorul si la cladirile cu trei etaje plus parter.

Mai exista si alte probleme de ordin tehnic, toate acestea datorându-se faptului ca blocurile nu au fost proiectate pentru a fi mansardate, considera Andrei Luncan.

Pengo Zoltan4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor