Locuintele inchiriabile accesibile reprezinta viitorul spatiului locativ romanesc

De M. Hoster
Locuintele inchiriabile accesibile reprezinta viitorul spatiului locativ romanesc
Peste 92% dintre locuinţe aflate în proprietatea celor care le locuiesc, ansambluri rezidenţiale de lux abandonate sau rămase fără cumpărători, un grad de îndatorare extrem de redus pe sectorul locativ şi suprafeţe locative extrem de mici disponibile pentru români, acestea sunt realităţile pieţei de specialitate din România. Viitorul în domeniul locuinţelor ar putea aparţine apartamentelor închiriate, la un preţ decent, care să fie ridicate de investitori privaţi.

Căderea comunismului în Europa de Est a schimbat total structura de proprietate a spaţiilor locative. Schimbările politice au permis achiziţionarea de către chiriaşi, de la stat, a apartamentelor în care locuiau. În acest fel a ajuns România în topul european al proprietarilor de locuinţe, cu 92% dintre acestea aflate chiar în proprietatea celor care le locuiesc. La polul opus se află Suedia, cu un grad de deţinere în proprietate de doar 42% a locuinţelor de către cei care şi stau în acestea.

„Să nu credeţi că în Germania oamenii nu şi-ar dori să fie proprietari. Dar statul a creat condiţii în aşa fel încât un chiriaş să poată să fie chiriaş fără riscuri şi la preţuri normale. Noi ne-am trezit în România că suntem cu toţii proprietari, fără a ştii ce înseamnă de fapt costurile de întreţinere a unui apartament. Noi credem că soluţia în acest domeniu ar fi ridicarea de locuinţe sociale. Nu este vorba de locuinţe sociale aşa cum le ştim noi în România, limitate doar la cei cu o situaţie gravă, este vorba de locuinţe accesibile. Este o practică europeană, folosită de sute de ani în ţări dezvoltate”, ne-a declarat Tiberiu Andrioaiei, director general al Patronatului Construcţiilor din România.

Organizaţia profesională doreşte să aducă acest sistem al locuinţelor accesibile închiriabile şi în România. Este, într-un fel, o extindere a clasicului program ANL, către domeniul privat. Deţinerea locuinţelor ar urma să aparţină sectorului privat, iar printr-un cadru legislativ bine pus la punct, inclusiv cu posibilitatea subvenţionării chiriei pentru anumite categorii sociale, iar cei care vor locui vor fi chiriaşi. Iar aceste închirieri ar urma să fie accesibile unei largi mase de oameni. „Un asemenea sistem este practicat de ani bun în Europa de Vest, într-un fel sau altul. Apartamentele accesibile ar fi extrem de utile mai ales tinerilor. În România sunt mari probleme locative. Avem cel mai mic spaţiu locuibil disponibil pentru o persoană. Noi ne oferim să ajutăm guvernul cu toată ştiinţa noastră, la realizarea cadrului legislativ, dar şi la aducerea de investitori care să ridice asemenea blocuri. Patronatul Român din domeniul Construcţiilor este membru în numeroase organizaţii la nivel european, organizaţii în care sunt membri inclusiv cei care ar putea fi investitori, să vină cu bani. Vă asigur că bani pentru astfel de proiecte sunt!”, ne-a mai declarat Andrioaiei.

O iniţiativă legislativă în domeniu există, dar deocamdată la nivel de proiect. Se discută despre adaptarea ei la cerinţele actuale ale pieţei, pe baza know-how-ului oferit de specialişti, inclusiv de către constructori. „În România preţul real al ridicării unei construcţii este de aproximativ 450 de euro. Restul banilor până la 1000 – 2000 de euro reprezintă costul finanţării lucrării, terenul sau specula imobiliară. Deci, posibilităţi de locuinţe accesibile ar fi”, a încheiat Tiberiu Andrioaiei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !