Locuitorii din Boga, Arieșeni, Vârciorog, Șuncuiuș predispuși la boli neurologice

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
10Comentarii
Dr. Petru Mihancea și Marcel Morar alături de cei care susțin Centrul de zi
Dr. Petru Mihancea și Marcel Morar alături de cei care susțin Centrul de zi - © Foto: lumina.ro
Avertismentul vine din partea reputatului profesor emerit dr. Petru Mihancea, la 25 de ani de la înființarea primului Centru de zi pentru SM din Europa Centrală la Oradea.

În opinia neurologului care introduce pentru prima dată în România, la Oradea, la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie, diagnosticarea SM cu ajutorul investigațiilor neuroimunologice, a autorului primei monografii de SM din România, bauxita din care se extrage aluminiul e răspunzătoare de boli precum scleroza multiplă și Alzheimer.

„S-a demonstrat că fenomenul «focus scandinavicus» – regiunile cu frecvență mare a SM – se întâlnește și în alte regiuni călduroase, cum sunt Sicilia, Israel, Australia. Părerea mea personală este că aceasta se datorează migrației și globalizării. Într-o lucrare pe care am trimis-o la a 59-a Conferință a Academiei Americane de Neurologie – al cărei membru sunt – am arătat că și în județul Bihor avem un mic «focus scandinavicus» local. Astfel, SM este în frecvența cea mai mare în județul Bihor pe cele două versante ale Munților Bihorului. Aceasta nu datorită globalizării și migrației, ci datorită prezenței în subsolul acestor munți a bauxitei, din care se extrage aluminiul, care s-a demonstrat că este răspunzător de unele boli neurologice, printre care SM și boala Alzheimer. Atenție la cei care și-au făcut case la Boga, Arieșeni, Vârciorog, Șuncuiuș”, explică profesorul emerit dr. Petru Mihancea.

Neurologul care a înființat împreună cu pacientul său primul Centru de zi SM din Europa

Un sfert de secol dedicat asistenței persoanelor cu SM în Oradea va fi marcat marți la sediul din strada Buzăului.

Prof. univ. emerit dr. Petru Mihancea introduce pentru prima dată în România, la Oradea, la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie, diagnosticarea SM cu ajutorul investigațiilor neuroimunologice. Este autorul primei monografii de SM (scleroză multiplă) din România, intititulată „Scleroza multiplă, boala adultului tânăr”.

Vor marca un sfert de secol de la înființarea primului și singurului Centru de zi SM din Europa Centrală și de Est, creat la Oradea în urmă cu 25 de ani. Evenimentul are loc azi, de la ora 12:30, la Centrul de zi pentru persoanele cu scleroză multiplă, pe strada Buzăului nr. 28. „Prin acest eveniment dorim să celebrăm un sfert de secol de la începerea efectivă a serviciilor de asistare a persoanelor cu SM prin Centrul de zi SM Oradea, un vis devenit realitate, primul și singurul de acest fel din Europa Centrală și de Est la acea vreme”, explică prof. univ. emerit dr. Petru Mihancea, cofondator al Centrului alături de Marcel Morar. Doctorul Petru Mihancea spune că totul s-a întâmplat ca urmare a faptului că în 1993 beneficia de o bursă din partea Federației Internaționale de SM la cel mai modern spital clinic de recuperare a SM, la profesorul Vaney de la Crans-Montana, Elveția. „Domnul profesor Vaney îmi face cunoștință cu cel mai bun imunolog din Europa în SM, profesorul Șoflon, de la Clinica de Neurologie din Geneva, unde lucrez alături de domnia sa. În perioada bursei asist la Berna la Sărbătoarea Zilei mondiale a bolnavului de SM, care mă impresionează profund. Atunci îmi propun ca la întoarcerea în România să fac și eu ceva asemănător la Oradea. Între timp, în 1994 mai primesc o bursă din partea Societății de SM din Franța și din partea Institutului Creierului din Bordeaux, la Clinica de neurologie a profesorului Broche din Bordeaux. Înarmat cu toate cunoștințele clinice și de management în SM, înființez cu domnul Marcel Morar prima asociației de SM din țară, care ulterior se transformă în Fundația SM România, cu ajutorul nemijlocit al familiei Roza și Douglas Drawn din Insula Mann, care este alături de noi și azi în tot ceeea ce întreprindem pentru bolnavii SM”, explică doctorul Petru Mihancea. Neurologul și-a consolidat de-a lungul timpului propria teorie în ceea ce privește răspândirea bolii. S-a demonstrat că SM nu mai este repartizată în lume după teoria că ea este foarte răspândită în țările reci și mai puțin răspândită în țările calde.

„Focus scandinavicus” de Bihor

„S-a demonstrat că fenomenul «focus scandinavicus» – regiunile cu frecvență mare a SM – se întâlnește și în alte regiuni călduroase, cum sunt Sicilia, Israel, Australia. Părerea mea personală este că aceasta se datorează migrației și globalizării. Într-o lucrare pe care am trimis-o la a 59-a Conferință a Academiei Americane de Neurologie, al cărei membru sunt, am arătat că și în județul Bihor avem un mic «focus scandinavicus» local. Astfel, SM este în frecvența cea mai mare în județul Bihor pe cele două versante ale Munților Bihorului. Aceasta nu datorită globalizării și migrației, ci datorită prezenței în subsolul acestor munți a bauxitei din care se extrage aluminiul, care s-a demonstrat că este răspunzător de unele boli neurologice, printre care SM și boala Alheizmer. Atenție la cei care și-au făcut case la Boga, Arieșeni, Vârciorog, Șuncuiuș”, explică prof. univ. emerit dr. Petru Mihancea. Problemele din epidemiologia SM în lume și în Bihor sunt cuprinse în lucrarea „Scleroza multiplă”, apărută în 2005 și în ediție revizuită în 2011. „Asociația bolnavilor de SM nu poate exista fără sprijinul specialiștilor care se ocupă cu creșterea calității vieții bolnavilor de SM. Așa că Asociația bolnavilor de SM din România formează Societatea de SM din România care, vrem-nu vrem, trebuie să existe. Fondatorii acestui Centru de zi, unic în țară, la terminarea lui, au primit din partea Consiliului Europei, atunci când România nu era membru UE, titlul de Voluntar al Consiliului Europei. Societatea SM din Oradea a realizat prin cercetare științifică epidemiologia SM din județul Bihor în 1998, publicată într-o carte și în curând vom avea o altă cercetare nouă după 20 de ani a epidemiologiei SM în Bihor, ceea ce ne va ajuta să vedem cum a evoluat epidemiologia SM în județ. Subliniez că datorită Societății SM din acest Centru, județul Bihor este singurul din țară care a rezolvat acest lucru”, a concluzionat prof. univ. emerit dr. Petru Mihancea.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor