Locuri de muncă în UE şi SEE

ORADEA – Persoanele care vor să muncească în statele membre ale Uniunii Europene şi în Spaţiul Economic European (SEE) îşi pot găsi un loc de muncă,  prin utilizarea portalului EURES.

„Reţeaua EURES a fost creată în scopul facilitării liberei circulaţii a forţei de muncă în UE şi reprezintă o reţea de cooperare între Comisia Europeană, Serviciile publice de recrutare din statele membre, plus Norvegia, Liechtenstein, Islanda şi Elveţia”, se specifică în comunicatul Departamentului pentru Muncă în Străinătate (DMS) al Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM). Reţeaua oferă asistenţă atât angajatorilor, cât şi persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, funcţionând asemenea oricărui portal de resurse umane. La data de 10 ianuarie 2007, totalul locurilor de muncă vacante, în cele 29 de state, depăşise 737.000. Cele mai multe erau în Marea Britanie (261.377) şi în Germania (190.049), însă ambele state au impus măsuri tranzitorii cu privire la accesul românilor pe piaţa muncii.

 

Acces

În situaţia în care locul de muncă dorit este într-unul din statele UE care ne-au impus măsuri tranzitorii, accesul se realizează în baza acordurilor bilaterale pe care ţara noastră le are încheiate, sau în baza legislaţiei pentru lucrătorii români. „Pentru cele zece state UE care nu au impus restricţii privind accesul pe piaţa muncii, lucrătorii români pot să aplice pentru aceste posturi, fără alte formalităţi suplimentare, în aceleaşi condiţii ca şi nativii”, spune Daniela Nicoleta Andreescu, secretar de stat.

 

Aplicaţie online

Accesând adresa http://www.eures.europa.eu., persoanele interesate îşi pot crea un cont de identificare, completa un CV şi căuta un loc de muncă, în funcţie de domeniul şi ţara dorite, pentru a aplica, în cele din urmă, pentru oferta pe care o consideră cea mai interesantă.  „Mi-am creat un CV şi am aplicat pentru un loc de muncă în Germania. Deocamdată aştept, cu speranţa că, fiind un portal ce ţine de Comisia Europeană, ofertele sunt cât se poate de serioase”, spune Camelia Şandor, o tînără de 26 de ani, specializată în economie.

 

Portalul este accesat de circa un milion de vizitatori pe lună.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !