Locuri de munca peste hotare

Locuri de munca peste hotare

Bihorenii care vor să plece la munca în strainatate au această posibilitate prin EURES portalul mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă. Aici au acces la informaţii legate atât de joburile vacante, cât şi de modul de viaţă din ţara care oferă posibilitatea de angajare. Informaţii dar şi depunerea de CV-uri se poate face şi la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor unde funcţionează un birou EURES. Spre deosebire de firmele de recrutare a forţei de muncă aici nu se percep comisioane.

Străinii apreciază calităţile românilor drept dovadă numărul mare de locuri de muncă disponibile. În prezent la mare căutare este personanul medical, inginerii dar şi îngrijitorii de persoane. „În Spania avem disponibile 20 de posturi de ingineri de diferite specializări. Angajatorii din Malta au nevoie de 20 de farmacişti şi nu mai puţin de 200 de asistenţi medicali”, ne-a spus Simona Burdean, consilier EURES.

Conform reprezentantului EURES în Bihor, în prezent Slovenia angajează doi doctori specialişti români, Cehia are nevoie de un dezvoltator afaceri, un muncitor cercetare, un manager de proiect şi un agent comercial. Danemarca a raportat vacante 30 de posturi de lucrători calificaţi în ferme de animale şi 50 de jupuitori de nurci. Englezii au nevoie în special de baby sitter iar nemţii de 15 îngrijitori persoane în vârstă. În Anglia mai sunt oferite spre ocupare cinci posturi de asistenţi sociali. Suedia are nevoie de doi specialişti probleme de personal.

În general angajatorii cer ca aplicanţii pentru job-uri să cunoscă limba ţării unde sunt oferite posturile. Durata contractului poate fi pe perioadă determinată sau nedeterminată. Salariile oferite de angajatorii străini sunt cuprinse între 1.500 şi 2.800 de euro /lună. Bine plătiţi sunt asistenţii sociali în Anglia care pot câştiga şi 2.800 de lire pe lună. 

SIMONA ALBINARU

simona.albinaru@informmedia.ro

Ce este EURES?

Ce este EURES?0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !