Loviţi de Europa şi de iarnă

ORADEA – Aproape 1.400 de disponibilizaţi în Bihor din cauza iernii şi aderării. Venirea iernii şi aderarea la Uniunea Europeană creşte numărul disponibilizaţilor în Judeţul Bihor.

Dacă în perioada 1.09.2006 – 18.10.2006  au fost propuşi spre diponibilizare peste 400 de angajaţi, începând cu 1.12.2006 urmează alt val de concedieri. De data aceasta ceva mai mare.

Victimele iernii

Unele dintre firme motivează disponibilizările prin reducerea activităţii în perioada sezonului rece. Este vorba de Orser, care a propus spre disponibilizare 146 din cei 180 de angajaţi, cu promisiunea că vor fi reîncadraţi la 1 aprilie 2007. Dacă nu o fi cumva cu păcăleală.

Acelaşi motiv este invocat şi de SC Drumuri Orăşeneşti. 128 de angajaţi, din totalul de 274, ai firmei vor fi trimişi acasă începând cu 15 decembrie, până la primăvară. „Pentru aceştia intenţionăm să organizăm un curs de asfaltatori, pentru că din 2007 nu se vor mai putea folosi muncitori necalificaţi”, a precizat Daciana Nica, director executiv adjunct la AJOFM Bihor.

Lipsa materiei prime (ciupercile) în perioada sezonului rece se resimte şi la SC Arfungo Comimpex Auşeu, care a anunţat disponibilizarea a 68 de persoane în perioada iernii.

Prodimet Aleşd va disponibiliza pe perioada sezonului rece 16 persoane, din cauza reducerii activităţii, iar SC Agricola Valea Nyrului Valea lui Mihai va trimite în şomaj 24 de persoane din cauza dificultăţilor economico-financiare şi a sezonului rece. SC Contrafort SRL Oradea, Transbihor SA şi SC Aquaserv SRL invocă aceleaşi motive, disponibilizând 52, 14, respectiv 19 persoane.

Victimele aderării

Aderarea la UE trimite în şomaj 67 de comisionari vamali disponibilizaţi de la SC Romtrans. „Dintre aceştia doar 33 sunt din Bihor, restul fiind din alte judeţe. Disponibilizarea lor are la bază reducerea activităţii specifice comisionariatului în vamă ca urmare a integrării României”, a explicat directorul executiv adjunct al AJOFM Bihor.

Tot legislaţia europeană victimizează 30 de angajaţi de la SC Congips Oradea şi 57 de la SC Fibrocim Aleşd. Motivele disponibilizări acestora este restructurarea economică din cauza interzicerii comercializării produselor pe bază de azbest.

Alte 30 de persoane sunt disponibilizate definitiv de către Direcţia Silvică Oradea din cauza predării unor mari suprafeţe de pădure foştilor proprietari.

Cemtrade

Cireaşa pe tortul disponibilizaţilor este pusă de Cemtrade, care va trimite în şomaj 769 din cei 794 de angajaţi. Reprezentanţii firmei motivează suspendarea activităţii prin evoluţia preţului aluminei pe plan mondial, creşterea costului de producţie cât şi prin terminarea stocului de materii prime. AJOFM a stabilit pentru aceştia un plan de măsuri cu acordarea serviciilor de preconcediere.

„Am afişat în cadrul instituţiei lista locurilor de muncă vacante, inclusiv cele oferite de Bechtel. Compensaţiile oferite de angajator vor fi de 60% din salariul de bază din luna disponibilizării pentru fiecare an lucrat, dar nu mai puţin de trei salarii”, a precizat Nica. Dan Marian, administratorul fabricii ţine să-i informeze pe angajaţi că vor primi salariile compensatorii chiar dacă se vor angaja înainte de închiderea fabricii:19.02.2007.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase