Lovitură de graţie în dosarul aurarilor

1Comentariu
Lovitură de graţie în dosarul aurarilor
Deva – Doi martori, prezenţi ieri la Tribunalul Hunedoara, au declarat că au participat la dezgroparea brăţărilor dacice din aur în anul 2000. Mai mult, aceştia au spus că cele cinci brăţări recuperate de statul român sunt cele găsite în situl arheologic din Munţii Orăştiei.

Remus şi Florin Râmbetea, doi dintre martorii în dosarul aurarilor, au recunoscut brăţările din aur, prezentate ca probe la Tribunalul Hunedoara, ca făcând parte dintr-o comoară dacică dezgropată din zona Căprăreaţa, situată la aproximativ opt sute de metri de Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei. Potrivit acestora, în anul 2000, Ciprian Hidişan împreună cu Ioan Nedelcu s-au prezentat ca speologi şi i-au plătit pentru a-i însoţi în Munţii Orăştiei.

„Am înnoptat în Valea Godeanului, iar a doua zi am plecat împreună cu Ioan Nedelcu. Acesta avea un detector de metale cu ajutorul căruia ne însemna locurile în care urma să săpăm. La un moment dat, am dat peste o lespede şi, când am dat-o la o parte, în pâmânt am observat ceva lucind. Era un capăt de brăţară. Între timp acolo a ajuns şi tatăl meu. Toţi trei am dat pământul deoparte şi am găsit şase brăţări împerecheate câte două, spiralele se întrepătrundeau. La câţiva centimetri detectorul de metale a mai semnalizat ceva şi am mai găsit încă patru brăţări împerecheate tot câte două”, a declarat Florin Râmbetea.

Florin Râmbetea a mai susţinut că brăţările din aur au fost duse într-un apartament din Deva, unde au fost spălate, cântărite şi împărţite. „Eu am spălat brăţările cu apă şi şampon şi apoi le-am pus pe un cântar de bucătărie. Toate aveau peste zece kilograme. Trei brăţări au fost luate de Ioan Nedelcu, trei de Ciprian Hidişan, iar celelalte patru de Florin Nistor”, a spus Florin Râmbetea.
El susţine că lui şi tatălui său li s-a spus că brăţările vor fi expertizate şi apoi duse la muzeu, iar în schimb vor lua bani.

Pentru munca lor şi mai ales pentru a păstra „legea tăcerii”, Remus Râmbetea a primit 15.000 de mărci, iar Florin 18.000. Acesta din urmă a mai spus că Râmbetea a fost ameninţat că i se vor tăia mâinile şi va primi un glonte dacă va povesti cuiva ce s-a întâmplat. Cu toate acestea, ambii martori au susţinut că imediat ce au început să fie controlaţi de poliţişti au povestit imediat ce s-a întâmplat.

Propuneri de arest preventiv

La finalul audierii, procurorii au solicitat ca inculpaţii Florin Nistor, Mihai Zerkula, Iulian Ceia, David Magda şi Mugur Nedelcu să fie arestaţi preventiv pentru 30 de zile, cererea fiind respinsă. De asemenea, a fost respinsă instituirea măsurilor asiguratorii pentru bunuri ce aparţin lui Iulian Ceia, Ciprian Hidişan, Ioan Nedelcu, Mihai Zerkula şi David Magda. În acelaşi context a fost respinsă şi solicitarea procurorilor de a se institui sechestru pe bunurile a cinci dintre inculpaţii în dosar. Următorul termen în acest dosar va fi pe 6 martie când vor fi audiaţi alţi şase martori.

Tiberiu Stroia1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor