Luceafărul, printre stelele UE

Luceafărul, printre stelele UE
REŞIŢA – Despre opera eminesciană s-a vorbit şi s-a scris mult, despre Mihai Eminescu s-au spus cuvinte mari, iar despre geniul poeziei româneşti se mai poate vorbi mult. Important e să ştim să ne păstrăm simbolurile, valorile, identitatea.

În 15 ianuarie 2007 sărbătorim 157 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti. Poate, angrenaţi în grijile cotidiene, purtaţi de valul plecărilor în străinătate, îngrijoraţi pentru cererile privind cardul european de sănătate, uităm de semnificaţia acestei zile. Uităm că poezia lui Eminescu este una din cele mai importante cărţi de vizită ale poporului român.

În fiecare şcoală, la ora de română, se vorbeşte despre Eminescu, se recită poezii. Sunt profesori de limba română care închină câteva ore marelui Eminescu. Şi, în acest sens, pot fi daţi drept exemplu profesorii de limba română de la Liceul Teoretic „Eftimie Murgu“ din Bozovici, care întotdeauna în data de 15 ianuarie au ca invitaţi oameni de cultură, profesori universitari, persoane care pot vorbi despre „Luceafăr şi expresia cea mai înaltă a poeziei româneşti“.

Să nu-l uităm pe Eminescu!

Degeaba cadrele didactice vorbesc mereu despre „codru, iubire, romantism“ dacă tinerii noştri nu mai vor să iubească prin versurile lui Mihai Eminescu. „Sunt dezamăgită de faptul că tot mai mulţi tineri consideră opera eminesciană desuetă.

Dacă le dăm să facă teme pe marginea unei poezii din opera marelui poet, ei le i-au gata făcute de pe Internet. Mulţi elevi spun profesorului în faţă că nu le place Eminescu. Nu e posibil aşa ceva“, ne-a spus profesorul de limba română, dna Zenovia Topală.

Am întrebat-o pe Anda Mărcin, elevă în clasa a X-a, ce sărbătorim în 15 ianuarie. Nu a ştiut, iar când i-am spus noi ne-a răspuns pe un ton nepăsător: „A, da. Pe Eminescu. Probabil facem ceva la şcoală“. Dezamăgitor răspuns.

Nu acelaşi răspuns ni l-a dat Vasile Hornea, fost muncitor la CSR, actual pensionar: „Îl sărbătorim pe marele Eminescu. Da-ţi-mi voie să vă spun că nu există o poezie pe care să nu o fi citit. Cred că nu mi-a scăpat nimic din opera Luceafărului nostru“.

Ar fi minunat dacă luni, 15 ianuarie 2007, fiecare am citi măcar o strofă din poeziile lui Mihai Eminescu. Şi, cu siguranţă, toţi vom înţelege că Eminescu doar s-a născut. Nu a murit şi nici nu o să moară vreodată, nici în literatura română, nici în cea a Europei Unite.

Nina Curiţa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !